Page 18 - lendavske_novice_2014-06
P. 18

LendavaOkoljske in komunalne zadeve          Környezeti és kommunális ügyek

Skupaj za boljšo družbo

Načrtujmo nakupe, zmanjšajmo količino zavržene hrane in ločujmo odpadke!

V svetu vsako leto zavržemo 1,3 milijar-             DESET PREPROSTIH KORAKOV
de ton hrane, kar je približno tretjina vse
pridelane hrane. Samo v Sloveniji smo v                  ZA ZMANJŠANJE KOLIČINE ZAVRŽENE HRANE
letu 2011 zavrgli skoraj 170 000 ton hra-    1. Načrtujmo svoj jedilnik. Vnaprej pripravimo seznam jedi, ki jih bomo jedli
ne, kar je približno 82 kg na prebivalca.    v tednu dni. Za vsak obrok določimo število porcij. Pri tem preverimo urnik svojih
Največ hrane pristane med odpadki, ker       družinskih članov – bomo vse dni večerjali skupaj, se bomo ob koncu tedna odpravili
porabe hrane ne načrtujemo, kupimo in        na kosilo k sorodnikom, pričakujemo goste? Preverimo, katere sestavine za pripravo
pripravimo več hrane, kot je potrebu-        obrokov že imamo doma in pripravimo seznam živil, ki jih še potrebujemo.
jemo, ostankov pa ne znamo s pridom          2. Načrtujmo svoje nakupe. Na podlagi tedenskega jedilnika pripravimo naku-
izkoristiti. Z majhnimi spremembami v        povalni seznam stvari, ki jih potrebujemo. Kupujmo nepakirano sadje in zelenjavo,
načinu nakupovanja, priprave in razmi-       saj lahko tako kupimo ravno toliko, kolikor potrebujemo.
šljanja o hrani lahko občutno zmanjšamo      3. Izogibajmo se impulzivnim nakupom. Nakupovalni seznam imejmo vedno
količino zavržene hrane in storimo veli-     pri roki in se skušajmo izogibati impulzivnim nakupom. Če opazimo živilo, ki je v
ko dobrega zase, za okolje in ne nazadnje    akciji, pomislimo, če izdelek resnično potrebujemo. Živil, ki se hitro pokvarijo, ne
tudi za našo denarnico.                      kupujmo na zalogo. Pazimo, da se v trgovino ne odpravimo lačni, saj bomo takrat
V javnem podjetju Eko-Park d.o.o. Len-       nakupili veliko več, kot potrebujemo.
dava smo se pridružili pobudi slovenskih     4. Preverimo datume. Če kupujemo živila, ki jih ne potrebujemo takoj, izberimo
komunalnih podjetij in z akcijo Skupaj       takšna z daljšim datumom uporabe ali pa kupimo takrat, ko bomo ta živila res potre-
za boljšo družbo opozorili na količino       bovali. Pozorni bodimo na datume na nalepkah: »uporabno do« pomeni, da je živilo
zavržene hrane. Tako Eko-Park d.o.o.         varno za uporabo do navedenega datuma (npr. meso in ribe); »uporabno najmanj
Lendava kot še trinajst drugih slovenskih    do«  pa označuje datum, do katerega je izdelek pričakovane kakovosti. Takšni živil-
komunalnih podjetij smo pripravili stoj-     ski izdelki so varni za uporabo tudi po datumu, navedenem ob oznaki.
nice, zabojčke in košare, na katere smo      5. Poskrbimo za pravilno shranjevanje živil. Prostori, kjer živila shranjujemo,
postavili 82 kilogramov različnih živil in   morajo biti vedno čisti, hladni in suhi. Ostanke hrane ali živil vedno pokrijmo ali
tako realno prikazali količino hrane, ki     dobro zavijmo. Hitro pokvarljiva živila, kot so meso, ribe, perutnina, hranimo na
jo vsak prebivalec Slovenije letno zavr-     hladnem. Pri tem pazimo, da surova živila ne onesnažijo že skuhane hrane in tistih
že. Med zavrženo hrano se najpogosteje       živil, ki jih nameravamo uživati surova.
znajdejo izdelki s kratkim rokom upo-        6. Sadje in zelenjavo ohranimo dlje časa sveže. Bodimo pozorni, da sadja in
rabe, kot so sadje in zelenjava, mlečni      zelenjave ne pustimo v plastičnih vrečkah. Odstranimo trakove in vrvi, s katerimi so
izdelki, kruh in podobno.                    povezana, tako bodo živila laže dihala ter ostala dlje časa sveža. Večine zelenjave ni
V podjetju Eko-Park d.o.o. ugotavljamo,      priporočljivo pred shranjevanjem v hladilniku prati, saj vlaga pospeši njihovo gnitje.
da se v naši občini v zabojnikih za ekolo-   7. Poskrbimo za ustrezno vzdrževanje hladilnika. Preverimo tesnila in
ške odpadke znajde za okoli 30 kg hrane      temperaturo hladilnika. Da bi hrana ostala dlje časa sveža, jo je treba shranjevati na
na prebivalca, kar pomeni, da se hrana       temperaturi od ene do pet stopinj Celzija.
še prepogosto znajde tudi med mešani-        8. Imejmo red v hladilniku. Novo kupljene izdelke postavimo zadaj, izdelki, ki
mi komunalnimi odpadki. Zato želimo          so že bili v hladilniku, pa naj bodo spredaj. S pravilnim zlaganjem nam hrane s pre-
občane opozoriti, naj bolj dosledno lo-      tečenim rokom uporabe ne bo treba metati proč. Redno pregledujmo roke uporabe.
čujejo odpadke in tudi tako prispeva-        Živilo zavrzimo, če je videti pokvarjeno ali ima sumljivi vonj.
jo k boljši družbi. Še pomembneje je,        9. Bodimo pozorni na velikost obrokov. Za pripravo testenin potrebujemo
da zmanjšamo količino zavržene hrane,        približno 100 g na osebo, za pripravo rižote pa 75g na osebo, kar je približno četr-
tako da dobro načrtujemo naše nakupe         tina skodelice. Pri odmerjanju količine zelenjave si lahko pomagamo s krožnikom,
in porabimo najprej tista živila, ki bi se   tako bomo dobili občutek, koliko hrane odmerimo na posameznika. Na voljo so tudi
sicer zaradi kratkega roka uporabe lahko     številna spletna in mobilna orodja, ki nam lahko pri tem pomagajo. Sicer pa imejmo
znašla med odpadki.                          vedno v mislih, da je bolje postreči manjše obroke in po potrebi hrano dodati.
                                             10. Uporabimo ostanke hrane. Z ostanki hrane lahko z malo domišljije pripra-
        Pripravil: Eko-Park d.o.o. Lendava   vimo odlične jedi. Iz ostankov sadja lahko pripravimo okusne smoothije, iz ostankov
                                             zelenjave pa enolončnice. Kulinarični portali in forumi ponujajo obilo idej, kako
                                             porabiti kuhane testenine, krompir ipd.

17. letnik, 6. številka  LENDAVSKE NOVICE 18 LENDVAI HÍRADÓ  22. XII. 2014
   13   14   15   16   17   18   19   20   21   22   23