Priporočene e-knjige

RIJAVEC, PETJA

Najini valovi


https://www.biblos.si/isbn/9789612723477


Ajda in Maks sta zakonca poznih srednjih let. Ko se njuna hči Brina osamosvoji in odseli, ugotovita, da nista srečna in da potrebujeta spremembo. Ajda predlaga, da se začasno razideta. Maks je presenečen in nejevoljno se preseli iz svojega stanovanja v stanovanje na drugi konec Ljubljane. Bodoča babica in dedek kmalu zaživita na novo. Vsak po svoje. Takrat pa se njuni življenji korenito spremenita. Najini valovi je humoren, a grenak roman o psihofizično izčrpanih zakoncih srednjih let, ki se čez noč odločita zapluti vsak v svojo smer in poskusita ugotoviti, ali je sploh še možno rešiti njun propadajoč partnerski odnos. Še pomembnejše vprašanje pa je, ali si tega sploh še želita?

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Walsh, Rosie

Moški, ki ni poklical


https://www.biblos.si/isbn/9789610148838


Glavna junakinja Sarah pripotuje iz ZDA na dopust k staršem v Anglijo. Popolnoma nepričakovano spozna moškega, s katerim preživi sedem nepozabnih dni. Prepričana je, da je našla ljubezen svojega življenja, nato pa se ji moški več ne oglasi, s čimer se Sarah ne more sprijazniti. Vsi jo prepričujejo, naj ga neha iskati in sanjariti o njem, vendar tega ne zmore, saj je prepričana, da se mu je zgodilo nekaj hudega. Kakšen razlog bi sicer imel za to, da je ni poklical?

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


McEwan, Ian

V imenu otroka


https://www.biblos.si/isbn/9789612821579


Bistvo zakona je potegniti ločnico med dobrim in zlim. Ampak življenje ni samo črno-belo. Fiona Maye ima uspešno kariero priznane sodnice s področja družinskega prava. Vendar pa v zasebnem življenju doživlja krizo, saj ji mož po tridesetih letih zakona pove, da hrepeni po avanturi z mlado žensko. Fiona zaradi tega začne razmišljati o svojem življenju in ugotovi, da ji je žal, da nikoli ni imela otrok, saj je na prvo mesto postavila kariero, pri tem pa je njeno vsakodnevno delo močno povezano z otroki, saj je najpomembneje, da pri svojem delu vsakodnevno upošteva interese otrok. V tem kriznem trenutku Fiona v službi dobi poseben primer, zaradi katerega mora ponovno razmisliti o odnosih med znanostjo in vero ter življenjem in smrtjo: 17-letni Adam iz verskih razlogov zavrača transfuzijo krvi, ki bi mu lahko rešila življenje. Časa je vse manj, Fionina odločitev pa bo usodno vplivala na življenje vseh udeleženih.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Zusak, Markus

Odposlanec


https://www.biblos.si/isbn/9789612740818


Devetnajstletni Ed Kennedy s svojim psom živi v najeti baraki, dela kot taksist, v prostem času pa rad karta s prijatelji. Zdi se mu, da njegovo življenje nima nobenega smisla, da nima priložnosti za boljše življenje. Nekega dne po naključju prepreči bančni rop in postane junak. Takrat v nabiralniku najde karto. Asa, na katerega so napisani naslovi treh oseb, ki potrebujejo pomoč. Ed se loti naloge, ki ji sledi še več nalog in še več kart. Sprva pomaga le neznancem, kasneje pa tudi bližnjim. Kmalu ga začne razjedati vprašanje, kdo mu pošilja karte.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Mazzini, Miha

Otroštvo


https://www.biblos.si/isbn/9789612770983


Pisatelj je roman podnaslovil kot avtobiografski roman v izmišljenih zgodbah, tako pravzaprav ne vemo, ali je kaj od tega, kar bomo prebrali, res, ali je vse izmišljeno. Opisuje otroštvo dečka, ki je ujet med dvema ženskima likoma, katerima ne more ubežati: versko fanatično babico ter zagrenjeno materjo. V sedemnajstih poglavjih so opisani izmišljeni dogodki, ki pa prikazujejo čustva, ki jih je avtor kot otrok sam občutil.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Chirovici, E. O.

Knjiga zrcal


https://www.biblos.si/isbn/9789610148159


Roman je razdeljen na tri dele, ki jih pripovedujejo različni pripovedovalci, vsak iz svojega zornega kota. Prvi del pripoveduje literarni agent Peter Katz, ki nekega dne na mizo dobi rokopis Richarda Flynna, ki literarno obnavlja resnično kriminalno zgodbo. Govori o umoru profesorja Josepha Wiederja, pri katerem je bil Flynn zaposlen, ki so ga pred 25 leti umorili in nikoli niso našli njegovega morilca. Flynn je končno odkril morilca in se odločil, da o tem napiše roman. Katz prejme le del romana, v katerem morilec še ni odkrit, Flynn pa medtem umre, zato želi sam priti zadevi do dna. Začne raziskovati in najde veliko informacij, povezanih z različnimi ljudmi, kar razbije do takrat lepo povezano zgodbo na tisoče koščkov.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Hawkins, Paula

Pod gladino


https://www.biblos.si/isbn/9789610149224


V Beckfordu je tolmun, v katerem je izgubilo življenje že kar nekaj deklet in žena. V srednjem veku so vanj metali domnevne čarovnice, v sedanjosti pa so v njem našli dve trupli. Najprej truplo uspešne in priljubljene srednješolke Kate, zatem pa truplo pisateljice in fotografinje Nell. Njuna skupna točka je Nellina hči, Lena, Katina najboljša prijateljica. V dneh pred smrtjo je Nell večkrat poklicala svojo sestro Jules, vendar se ji le-ta ni oglasila. Sedaj je Nell mrtva, Jules pa mora poskrbeti za svojo nečakinjo Leno in se vrniti v mesto, katerega ni želela videti nikoli več.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Backman, Fredrik

Tu je bila Britt-Marie


https://www.biblos.si/isbn/9789610148128


Britt-Marie ima rada red in čistočo. Živi rutinirano življenje, večerja ob spodobni uri, vstaja ob šestih zjutraj in cele dneve čisti in pospravlja. Mož je ne ceni, zato se pri 63. letih odloči, da ima vsega dovolj in ga zapusti ter si najde službo hišnice v športnem objektu v majhnem, zaostalem mestecu. Po selitvi ji vsakodnevno obsedeno čiščenje preprečuje, da bi znorela. Edino, kar navdušuje prebivalce mesteca, je nogomet. Otroci, ki mrzlično iščejo novega trenerja, se s prošnjo za treniranje obrnejo na Britt-Marie in ji tako popolnoma spremenijo življenje.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Hertmans, Stefan

Tujka


https://www.biblos.si/isbn/9789612845902


Roman se dogaja okoli leta 1090 v francoski Provansi. Mlada kristjanka Vigdis Adelais iz bogate krščanske družine se zaljubi v sina glavnega rabina v Franciji. Iz ljubezni do njega zapusti družino in se spreobrne v judovsko vero, spremeni celo svoje krščansko ime, ki ga zamenja za judovsko Sarah Hamoutal. David ji obljubi, da se bosta poročila. Ker je njun zakon nezaželen, jima ne preostane drugega kot pobegniti. Mladoporočenca tako postaneta begunca, njuno življenje pa neprestani beg: »Vrata v svobodo so odprta, ampak to je past. Ni poti nazaj.«

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Zusak, Markus

Kradljivka knjig


https://www.biblos.si/isbn/9789612742980


Roman je postavljen v čas druge svetovne vojne, v nacistično Nemčijo. Zgodbo pripoveduje Smrt. Glavna junakinja romana je desetletna Liesel Meminger. Ker je njena mati komunistka, jo transportirajo v Dachau in ji vzamejo otroka. Na poti Lieselin bratec umre, njo pa odpeljejo h krušnim staršem. Na pogrebu svojega brata prvič ukrade knjigo, čeprav še ne zna brati. Ko se kasneje s pomočjo krušnega očeta nauči brati, se ji odpre novi svet. Od takrat naprej krade knjige, ki jih med bombnimi napadi deli z drugimi.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Green, John

Neskončen stolp želv


https://www.biblos.si/isbn/9789610149279


Glavna junakinja, 16-letnica Aza, trpi za obsesivno-kompulzivno motnjo, ima paničen strah pred mikrobi in okužbami, zaradi česar se izogiba socialnim stikom. Nekega dne s prijateljico Daisy naletita na novico o izginotju bogatega poslovneža. Za informacijo o njegovem izginotju ponujajo bogato denarno nagrado, kar pritegne Daisy, ki je v slabšem finančnem položaju. Dekleti se začneta ukvarjati s preiskavo izginotja, med katero se Aza nepričakovano zbliža s sinom izginulega, posledično pa vse bolj prihaja do izraza njena obsesivno-kompulzivna motnja, kvariti pa se začne tudi njen odnos s prijateljico.

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/


Demšar, Avgust

Otok


https://www.biblos.si/isbn/9789617026573


Roman se začne idilično. Štirje pari uživajo na počitnicah v kamniti vili na otoku. Neke noči morje naplavi truplo gostiteljičinega brata. Steče preiskava, vendar ni dokazov, da gre za umor, zato primer zaprejo. Nekaj mesecev kasneje v Mariboru v Dravi potapljači iščejo samomorilca. Tisto, kar potegnejo iz vode, jih vse preseneti. Splet okoliščin pripelje kriminaliste do ljudi, ki so preživljali počitnice na otoku. V tem času se spet pojavi novo truplo. Sedaj več nihče ni prepričan v to, da gre za slučajnost

Knjiga je dostopna preko Biblosa:
https://www.kl-kl.si/knjiznica/biblos/