Virtualne razstave

 

 

14. junij – Svetovni dan krvodajalstva

Svetovni dan krvodajalstva ozavešča o potrebi po varni krvi in se hkrati zahvali krvodajalcem za njihov dar, ki rešuje mnoga življenja.

 

5. junij – Svetovni dan varstva okolja

Z resolucijo je 15. decembra 1972 Generalna skupščina ZN določila 5. junij za svetovni dan okolja.

 

31. maj – Svetovni dan športa

Šport je fizična aktivnost, izvedena v okviru določenih pravil z namenom telovadbe, tekmovanja, zabave, doseganja rezultatov in razvijanja veščin.

 

28. maj – Svetovni dan Sonca

Sonce je osrednja točka našega Osončja, okrog katere krožijo vsa ostala nebesna telesa.

 

15. maj – Svetovni dan podnebnih sprememb

15. maja se po vsem svetu zaznamuje svetovni dan podnebnih sprememb. Namen tega dne je opozoriti javnost na čedalje očitnejše podnebne spremembe.

 

9. maj – Dan Evrope

Na dan Evrope, 9. maja, praznujemo mir in enotnost v Evropi. Tega dne obeležujemo obletnico zgodovinsko pomembne Schumanove deklaracije.

 

Miki Muster

(22. november 1925, Murska Sobota–7. maj 2018, Ljubljana)
Rodil se je 22. novembra leta 1925 leta v Murski Soboti. Po končani gimnaziji se je vpisal na Likovno akademijo v Ljubljani, kjer je dokončal študij kiparstva.

 

23. april – Svetovni dan knjige in avtorskih pravic

Leta 1995 je Unesco razglasil 23. april za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. V svetovni literaturi je 23. april simboličen datum, z njim se povezujeta datuma smrti znamenitih književnikov Williama Shakespearja in Miguela de Cervantesa. Dan je posvečen promociji branja, založništva in zaščiti avtorskih pravic ter intelektualne lastnine. Ob dnevu knjige in avtorskih pravic smo pripravili virtualno razstavo priporočenih knjig za odrasle

 

22. april – Dan Zemlje

Dan Zemlje obeležujemo 22. aprila. Praznovanje se je prvič organiziralo 1970. leta in ga zdaj koordinira globalna mreža Dneva Zemlje. Dogodek vsakoletno praznujejo v več kot 192 državah. Na ta dan se odvijajo dogodki za osveščanje glede varovanja okolja ter opozarjanje na ranljivost in enkratnost našega planeta.

 

Knjige dobitnikov nagrade József Attila

Razstava knjig dobitnikov nagrade József Attila, ki so na voljo tudi v naši knjižnici.

 

István Örkény

(5. april 1912, Budimpešta–24. junij 1979, Budimpešta)
István Örkény z nagrado Kossuth ter dvema nagradama József Attila nagrajen madžarski pisatelj, farmacevt; avtor madžarske groteskne proze svetovnega literarnega ranga.

 

István Csukás

(2. april 1936, Kisújszállás –24. februar 2020, Budimpešta)
Bil je madžarski pesnik, pisatelj, mladinski avtor, nagrajen z naslovom Umetnik naroda (Nemzet Művésze), nagrado Kossúth ter dvema nagradama Jószef Attila, član Digitalne literarne akademije (Digitális Irodalmi Akadémia).

 

Svetovni dan mladinske književnosti in mednarodni dan knjig za otroke

2. aprila praznujemo svetovni dan mladinske književnosti in mednarodni dan knjig za otroke. Ta datum je bil izbran, saj se je na ta dan rodil veliki danski pisatelj in pesnik Hans Christian Andersen.