Priporočene knjige

Sivec, Ivan

Lojze Slak

Ni ga Slovenca, ki ne bi poznal Lojzeta Slaka, virtuoza diatonične harmonike in pesmi V dolini tihi. Bil je preprost človek, odprt in domač, ki nam je pričaral dolenjsko pokrajino, pesnik tisočerih lepot, ki jih vsi nosimo v srcih, a smo jih odkrili šele ob poslušanju njegovih skladb.

Ivan Sivec je popisal njegovo življenjsko pot, od prvih korakov do smrti, od prvih pesmi na ustne orglice, na stričevi harmoniki, na zabavah in ohcetih, pa do edinstvenega izvajanja z diatonično harmoniko po Sloveniji, Evropi, Ameriki, Kanadi in Avstraliji. Ansambel Lojzeta Slaka je požel dosti nagrad in priznanj po vsem svetu. Prejemal je srebrne in zlate plošče in kasete, čaplje, lastovke peteline in slavčke. Najbolj ponosen je bil na diamantno ploščo, ki jo je prejel ob tridesetletnici delovanja ansambla – za tri milijone prodanih plošč in kaset. Slakovo glasbo, kot poseben slog v svetovni glasbeni produkciji, je nagradila tudi ameriška glasbena akademija. Slakov ansambel so spremljali Fantje s Praprotna od leta 1964. Lojze je bil avtor glasbe, priredb, pisal je besedila in jih tudi izvajal. Eden najtesnejših sodelavcev je bil Niko Zlobko, med avtorji besedil je najplodnejši Ivan Sivec. Ansambel naj bi v svojem repertoarju izvajal več kot 500 skladb.


Perlmutter, David

Zdravi možgani

Hipokrat, grški zdravnik in oče sodobne medicine, je v tretjem stoletju pred našim štetjem prvi povedal: »Vse bolezni se začnejo v črevesju«. V devetnajstem stoletju je nobelovec Ilja Mečnikov uvidel povezanost med človeško dolgoživostjo in zdravim ravnovesjem bakterij v telesu, s tem pa potrdil, da se »smrt začne v črevesju«.

Avtor pričujoče knjige je v svoji prejšnji knjigi Požgani možgani napisal, da sta ključna mehanizma, ki vodita k propadanju možganov, kronično vnetje in delovanje prostih radikalov. Tu se je osredotočil na povezavo med uživanjem ogljikovih hidratov in sladkorja z zdravjem možganov.

Zdravi možgani pa ponujajo nov pogled na te mehanizme in kako nanje vplivajo črevesne bakterije in splošno zdravje črevesja.

Hrana je najpomembnejši dejavnik povezan z našim zdravjem. Zato nam prikaže na kak način lahko ohranjamo naše zdravje:

  • z izborom živil, bogatih s probiotiki,
  • z uživanjem visokokakovostnih maščob,
  • s pitjem filtrirane vode,
  • s postom …

Jefferies, Dinah

Žena plantažnika čaja

»Zgodba o krivdi, izdaji in neizgovorjenih skrivnostih, ki je živo in očarljivo postavljena v obdobje koloniziranega Cejlona«. Takšen je kratek opis vsebine knjige mednarodne uspešnice avtorice Dinah Jefferies.

Mlada angleška žena pripotuje na Cejlon s parnikom polna pričakovanj, želja in hrepenenja po drugačnem življenju. Vse je novo in drugačno: navade, ljudje, način življenja, tudi mož je zadržan, in kot se izkaže, poln skrivnosti.

Laurence je vdovec. O prvi ženi se ne želi pogovarjati, še manj pa o otroku, ki je prav tako umrl. Kmalu tudi Gwen pričakuje naraščaj.

Sreča in veselje, ki jo prevzemata v pričakovanju otroka se po porodu sesuje. Mlada mati v trenutku sprejme odločitve, ki jo čustveno zaznamujejo in osamijo. Prežema jo krivda, preganja jo strah, razjeda jo hrepenenje. Kljub trpljenju molči. Bi bilo drugače, če bi poznala moževe skrivnosti?


Tucker, K. A.

Izgubiti v štirih sekundah

Avtorico Kathleen A. Tucker poznamo že iz njenih treh v slovenščino prevedenih romanov: Deset kratkih vdihov, kjer opisuje zgodbo dekleta, ki okreva po hudi prometni nesreči, ki jo povzroči pijan voznik, Ujet ob njej pa zgodbo povzročitelja te tragedije. Ena majhna laž je še ena privlačna ljubezenska zgodba izpod peresa kanadske pisateljice.

V novem romanu spremljamo zgodbo lastnika nočnega kluba Penny. Cain zaposluje dekleta, ki jih rešuje pred propadom, pred pastmi ulice. Pomaga jim finančno in tudi drugače. Drži se svojega pravila, da se ne zapleta s svojimi zaposlenimi. Dokler ne zaposli Charlie Rouke.

Tako kot lastnik kluba ima tudi Charlie svojo preteklost pred katero beži. Želi si samo čim hitreje zaslužiti čim več denarja in izginiti pred življenjem, ki ga živi. Svoje dvojno življenje skrbno skriva pred vsemi in se ne želi zapletati z lastnikom kluba ali se vanj celo zaljubiti. A resničnost jo dohiteva in le nekaj trenutkov je potrebnih, da izgubi vse.


Oliver, Lauren

Preden se poslovim

Za Samantho Kingston se dan, 12. februar, začne tako kot drugi dnevi. Od doma se odpravi s prijateljicami Lindsay, Ally, Elody. Na kupidov dan so vse štiri enako oblečene. Tako so želele. Peljale so se v avtomobilu in se pogovarjale o tem, koliko vrtnic bo katera prejela.

Zvečer so bile na zabavi pri enem od sošolcev. Druženje s prijatelji in fanti, pijača, napačne odločitve in pot domov z avtom v dežju. Vse mokre in premražene so se pričele pogovarjati o smrti. »Pravijo, da pred smrtjo vidiš svoje največje hite, najpomembnejše stvari, ki si jih naredil.« Nenadoma je avto zaneslo po mokri cesti in Sam umre v prometni nesreči.

Toda Samanthina duša ne zapusti tega sveta, namesto tega se Samantha vsako jutro znova zbudi. Svoj zadnji dan živi sedemkrat, preden spozna, da že z majhno spremembo na življenje drugih vpliva veliko bolj, kot si je lahko kdaj predstavljala.

Mednarodna mladinska uspešnica, po kateri je bil posnet film.


Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

Založba Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Sitik d.o.o. je izdala knjigo Jabolčni kis.
Pater Ašič je pripravljal jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki iz jabolk slovenskega izvora. Kisu je dodajal česen, orehe, čemaž, bezeg in med.
V knjigi najdemo recepte za pripravo kisa z različnimi zelišči, način priprave kisa, opis zelišč, čas nabiranja in način sušenja posamezne zeli. Prav tako je opisan namen uporabe zelišč in lastnosti kisa v vsakdanjem življenju za preprečevanje različnih bolezni. Za strokovno težo tega dela knjige je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan
Samostanski kuhar je dodal nekaj receptov, med drugimi tudi recept za pripravo sladoleda. Zgodovinski pogled na uporabo kisa je prispeval etnolog Janez Bogataj.
Delo in življenje cistercijanov spoznavamo tudi ob številnih fotografijah.
V Stični, kjer je deloval pater Simon Ašič, podjetje Sitik pripravlja jabolčni kis, tinkture, mazila, čajne mešanice po njegovih receptih.


Guinness world records 2018

Bralci Guinnessove knjige rekordov za leto 2018 bomo na 255-tih straneh spoznali najnovejša dognanja v znanosti in tehnologiji, izjemne dosežke v športu v zadnjem letu, spoznali papigo, ki je dala na palico rekordno število obročkov…
Knjiga je razdeljena na 12 poglavij. V poglavju Zemlja najdemo največje močvirje, izvemo kje se nahaja najdebelejša zemljina skorja, kje je najbolj vroč kraj na zemlji. Med živalmi bomo našli kar nekaj presežnikov med hrošči, jeleni, orli, pandami in spoznali prvo toplovodno ribo. Super ljudje, kdo so trenutno najstarejši ljudje in kdo je najtežji živeči človek, kdo so najmočnejši ljudje, superjunaki. Knjiga nas seznani z nenavadnimi talenti: največ ujetih poročnih šopkov, z največjimi dosežki v alpinizmu, veslanju po oceanu, ne manka tudi podatkov iz politike, mode. Med knjigami so najstarejše, najdražje, najbolj prodajane. V filmskem svetu je igralka Meryl Streep prejela doslej največ zlatih globusov. Seznanili se bomo z naj vlaki, avtomobili, vojaškimi vozili, najbolj ovinkasto cesto, najdaljšo avtobusno progo. Občudovali bomo zvezde nogometa, košarke, tenisa, motošporta, zimskih in drugih ekstremnih športov.
Na dan Guinnessovih rekordov slavimo nove rekorde po vsem svetu. Preverite, kaj se je dogajalo 17. novembra …


Alexander, Natasha

Mandale na kamnih

Ali obstaja simbol, ki označuje vse v tem vesolju? Simbol, ki lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo, vsako bitje? Obstaja, in njegovo ime je mandala. Razkošen prikaz kroga, ki se razprostira okoli središča, je le površen opis, ki se skriva za besedo mandala. Mandale imajo velik duhovni pomen v indijskih religijah.

Avtorica navdihujočih vzorcev za poslikave, Natasha Alexander, se je z risanjem mandal srečala med zdravljenjem raka. Med ustvarjanjem mandal preide v stanje globoke in pomirjujoče meditacije, ki človeka povsem prevzame, nekaj kar se nas dotakne globoko v našem jazu.

»Mandale lahko vidimo vsepovsod: v oblikah galaksij, školjkah, rožah, pajčevini, človeški arhitekturi, itd. Kadar ustvarjamo mandale, navadno začnemo v sredini in se, v nizu zapletenih in pogosto geometrijskih vzorcev, postopoma pomikamo navzven« nam pojasni avtorica.

V nadaljevanju nam predstavi osnovne skice, ki prikazujejo osnovne vzorce v knjigi. Seznani nas z izbiro kamnov (na katere sama riše), s potrebnim orodjem in potrebščinami ter nam prikaže proces izdelave slikanja mandal na kamne.

Barve igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Če poznamo njihove osnove in pomene, lahko z njimi dosežemo določene učinke ali pa izzovemo določene odzive.


Omar, Qais Akbar

Utrdba z devetimi stolpi

Ta knjiga je posvečena Afganistancem in Afganistanu, avtorjevemu dedu, bratrancu Vakilu, staršem, bratu, sestram…
Qais Akbar je že četrta generacija družine, ki se v Kabulu ukvarja s prodajo preprog.
To je pretresljiva življenjska zgodba dečka iz Afganistana. Avtor napiše spomine, ko se je kot fantič brezskrbno igral v čudovitih vrtovih dokler ni državo zajela državljanska vojna. Omarjeva družina zapusti hišo in vse, kar so imeli, da bi si rešili gola življenja. V tej vojni vihri se njihov oče odloči, da mora otroke odpeljati iz države, kar pa je težavnejše, kot so pričakovali.
Omar je vesel, da je prišel Stephen Landrigan v Afganistan in da sta se spoznala. Brez njega ne bi bilo knjige, spomini bi bili pozabljeni. Tako pa imamo pred seboj resnično zgodbo, kjer se resničnost prepleta z ljudskimi pripovedkami in poezijo, bralcu pa bo ostala še dolgo v spominu.


Carr, Robyn

Nova priložnost

Robyn Carr je večkrat nagrajena pisateljica številnih ljubezenskih romanov. Združenje piscev ljubezenskih romanov ji je leta 2016 podelilo nagrado Nore Roberts za življenjske dosežke. V slovenščino so prevedeni romani o ljudeh iz mesteca Virgin River (Dobrodošli v Virgin River, Gorsko zavetišče, Ranjeni duši, Božič v Virgin River).

V najnovejšem romanu se srečamo z Vanni in Paulom ter drugimi akterji, ki naseljujemo odročno mestece in so liki iz prejšnjih romanov.

Vanni je vdova z majhnim sinkom, zaljubljena v moževega najboljšega prijatelja Paula. Oba skrivata svoje občutke drug pred drugim, obenem pa hrepenita po sreči in skupnem življenju. Ob pomoči družine in prijateljev najdeta priložnost za nov začetek.

V njuno zgodbo se dopolnjujejo še dogodki, ki se zgodijo v bližnji okolici. Tu so družinski člani, njihovi prijatelji, upokojeni marinci, ki so še naprej v tesnem stiku. Družijo se ob lovu, ribarjenju in v čudovitem baru marinca Jacka, ki se je prvi ustalil v mestecu Virgin River. Ko požar zajame gozd  tudi družno pomagajo pri gašenju. Njihove zgodbe se tesno prepletajo.

Tudi ta roman Robyn Carr bomo prebrali z veseljem tako kot prejšnje.