Priporočene knjige

Edvardsson, Mattias

Čisto običajna družina

Pastor Adam, pravnica Ulrika in njuna devetnajstletna hči Stella so čisto običajna družina. Živijo na videz brezhibno življenje, vse dokler Stelle ne obtožijo umora. Starša sta pripravljena narediti vse, da bi jo rešila, saj sta prepričana, da njuna sicer problematična hči, ni sposobna narediti česa takega. Pa vendar se izkaže, da svoje hčere vseeno ne poznata preveč dobro. Pa tudi drug drugega ne.


Slimani, Leïla

Uspavanka

Ko se mlada odvetnica Myriam, ena najboljših odvetnic svoje generacije, odloči vrniti na delo po drugem porodu, se z možem Paulom odločita najeti varuško za svoja otroka, da bi se lahko oba čim bolj posvetila profesionalni karieri. Odločita se za Louise, takorekoč sanjsko varuško. Vse se zdi idealno – je odlična varuška, otroka jo obožujeta, vzorno skrbi za stanovanje in kmalu si družina brez nje ne zna več predstavljati življenja. Nato pa se pokažejo prve razpoke, ki porajajo zle slutnje, katerim sledi velika tragedija.


Jonasson, Jonas

Nove prigode stoletnika, ki je zlezel skozi okno in izginil

V nadaljevanju prigod Stoletnika, ki je splezal skozi okno in izginil, se glavni junak 101 letni Allan in njegov prijatelj Julius znajdeta sredi zapletene diplomatske krize. Med reševanjem le-te pa mimogrede naletita na politične voditelje z vseh koncev sveta: Donalda Trumpa, Kima Džonga Una, Vladimirja Putina in Angelo Merkel. Avtor je tokrat napisal nekoliko krajšo, vendar še kako aktualno šaljivo zgodbo o trenutnih razmerah v svetu.


Clinton, Bill

Kje je predsednik?

Združenim državam Amerike grozi kibernetski teroristični napad. Predsednika želijo odpoklicati zaradi njegovih domnevnih zvez z islamskimi teroristi, zato se mora zagovarjati pred preiskovalci. V Washingtonu vladata negotovost in strah, predsednika pa čaka bitka s časom. Ker mu preostane nič drugega, se odloči, da se bo reševanja problema loti sam … In nato izgine.


Paasilinna, Arto

Najboljša vas na svetu

Aaser Toropainen, samooklicani zadnji komunist sveta, umira na veliki petek in za odrešitev duše naroči vnuku iz njegove zapuščine zgraditi cerkev, saj si tako želi od Boga izprositi vstop v raj. Želi si, da bi njegov vnuk ustanovil skupnost, ki bi imela povezovalno vlogo. Eemeli izpolni dedkovo željo in globoko v osrčju gozda vzhodne Finske zgradi leseno cerkev, v katero se kmalu zateče cel kup posebnežev. Le-ti kmalu ustanovijo majhno povezano skupnost, v kateri so vsi srečni, prehranjeni in preskrbljeni.


Moyes, Jojo

Dekle, ki si ga zapustil

Francija, 1916. Medtem se njen mož bori na fronti, Sophie prevzame vodenje družinskega hotela. Ker v njem bivajo nemški častniki, to naleti na neodobravanje njenih sovaščanov. Ko se nemški poveljnik navduši nad Sophiejinim portretom, ki ga je naslikal njen mož, se njeno življenje povsem spremeni.
London, 2010. Ko mlada vdova Liv spozna čednega Američana Paula, se ji zazdi, da bi lahko končno spet zaživela. Ko pa Paul v njenem stanovanju naleti na portret, ki ga že dolgo išče, se znajdeta na nasprotnih bregovih.


Tyce, Harriet

Rdeča pomaranča

Alison ima na videz idealno življenje – ima predanega moža, čudovito hčer, odlično kariero. Roman se osredotoča na njej prvi primer umora, pri katerem sama predstavlja obrambo. Toda kmalu se razkrijejo določeni aspekti njenega družinskega življenja, ki dajejo slutiti, da ni vse tako, kot izgleda. Nekdo pozna njene najtemačnejše skrivnosti in ne bo se ustavil, dokler Alison ne bo izgubila vsega.


Rijavec, Petja

Najini valovi

Ajda in Maks sta zakonca poznih srednjih let. Ko se njuna hči Brina osamosvoji in odseli, ugotovita, da nista srečna in da potrebujeta spremembo. Ajda predlaga, da se začasno razideta. Maks je presenečen in nejevoljno se preseli iz svojega stanovanja v stanovanje na drugi konec Ljubljane. Bodoča babica in dedek kmalu zaživita na novo. Vsak po svoje. Takrat pa se njuni življenji korenito spremenita. Najini valovi je humoren, a grenak roman o psihofizično izčrpanih zakoncih srednjih let, ki se čez noč odločita zapluti vsak v svojo smer in poskusita ugotoviti, ali je sploh še možno rešiti njun propadajoč partnerski odnos. Še pomembnejše vprašanje pa je, ali si tega sploh še želita?


Karlovšek, Igor

Sodišče

Zakoten slovenski kraj, Jurklošter, postane prizorišče strelskega obračuna. Kljub trdnemu alibiju obtožijo računalničarja Petra Praha, saj naj bi prav on napeljeval k streljanju, za katerega obtožijo zapitega komunalnega delavca Draga Hrovata. Prah najame odvetnika Domna Dimca, ki je dober prijatelj tožilca, ki zastopa obtožbo v kazenskem postopku. Proces traja dvajset let in Peter Prah je kljub odvetnikovim naporom in kljub pomanjkanju dokazov obsojen. V tem času ga zapusti tudi družina in življenje se mu popolnoma spremeni.


Ng, Celeste

Prikriti plameni

Elena je priljubljena meščanka, lokalna novinarka in ima urejeno šestčlansko družino. Mia je skrivnostna umetnica, ki se s hčerjo Pearl neprestano seli iz kraja v kraj, nikjer pa ne ostaneta dolgo. Ko se Mia in Pearl preselita v mesto in najameta stanovanje, ki je v lasti Elene, nihče ne sluti, da bosta njuna svetova kmalu trčila, kar bo močno razburkalo do takrat brezmadežno in mirno življenje prebivalcev Shaker Heightsa.