Priporočene knjige

O'Neal, Barbara

Ko smo verjeli v morske deklice

Kitina sestra Josie je mrtva že 15 let. Ubita je bila v Franciji med terorističnim napadom na vlak. Kit nekega dne na poročilih pri poročanju s prizorišča požara v Aucklandu zagleda svojo sestro. Teh nekaj trenutkov obrne njeno življenje na glavo. Podoba njene sestre se ji zdi tako resnična, da se odloči zadevo raziskati, zato odpotuje na Novo Zelandijo. Tam pa se začne njena pot odkrivanja resnice o svojem otroštvu, družini, fantu, ki je postal del njihove družine, ter skrivnosti, ki so vplivale na njeno in Rosiejino življenje. Sestri se lahko ponovno združita le, če razkrijeta davno zakopane skrivnosti in se soočita z resnico.


Tevis, Walter

Damin gambit

Ko je pri osmih letih pristala v sirotišnici, se je zdelo, da je Beth Harmon tako siva in brezosebna kot oblačila, ki jih je nosila. Dokler ni odigrala svoje prve šahovske partije. Takrat je postalo jasno, da je neverjetno nadarjena za šah – ko igra, se ji čuti izostrijo, jasneje razmišlja in prvič začuti, da ima nadzor nad svojim življenjem. Kmalu napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA in začne upati, da si bo ustvarila novo življenje in da jo čaka lepša prihodnost. A kmalu se izkaže, da je njen novi svet zelo zapleten in skriva veliko nevarnosti. Po romanu je bila posneta tudi Netflixova serija.


Christie, Agatha

Skrivnostna smrt v Stylesu

Slovenski prevod prvenca Agathe Christie smo dobili ob njegovi 100. obletnici. Avtorica je roman začela pisati, ko je med prvo svetovno vojno delala kot prostovoljka v bolnišnični lekarni in spoznala različne vrste strupov ter njihovo delovanje. To je prvi roman, v katerem nastopa njen najbolj slavni detektiv – Belgijec Hercule Poirot.
Stotnik Hastings se iz prve svetovne vojne ranjen vrne v domačo Anglijo in sprejme povabilo prijatelja Johna Cavendisha, naj ga obišče v Stylesu. Tam spozna Johnovo družino, sorodnike in osebje. Kmalu se zgodi umor. Nekoga zastrupijo. Stotnik Hastings in Hercule Poirot, ki prebiva v bližini, se lotita raziskovanja umora. Osumljencev je veliko, izkaže pa se tudi, da vsak od njih nekaj skriva. Vendar nobenemu ne uspe preslepiti Hercula Poirota, ki naposled razvozla zločin.


Handke, Peter

Žalost onkraj sanj

Žalost onkraj sanj velja za enega najlepših ter obenem najbolj žalostnih romanov Nobelovca Petra Handkeja. Roman opisuje avtorjeve spomine na mladost ter na njegovo mater, ki je pri 51 letih naredila samomor. Roman je začel pisati takoj po njenem pogrebu. V njem je prikazal njun odnos, materino življenjsko pot, tematiziral pa je tudi vlogo žensk pred in med drugo svetovno vojno na avstrijskem Koroškem.

Tudi na Biblosu.


Švigelj-Mérat, Brina

Nove definicije ljubezni

Gre za zbirko 10 kratkih novel na temo ljubezni. V njih spoznamo glavne osebe, večinoma srednjih let, ki so se znašle pred velikimi življenjskimi spremembami, preizkušnjami, zaradi različnih dogodkov, ki jih je povzročil nek, mogoče čisto banalen dogodek v njihovem življenju, katerega v teh letih svojega življenja niso pričakovali. Beremo lahko o različnih oblikah ljubezni med partnerji, družinskih odnosih, soočanju z lastnimi čustvi … Glavni junaki so ovdoveli moški, ki po ženini smrti počasi odkriva njen skriti svet, ženska, ki moževo bolezen lažje prenaša v družbi ljubimca, zapuščen situiran moški, ki končno najde novo partnerko ravno takrat, ko njegova žena zapusti ljubimca in se vrne domov, mama samohranilka, osamljena ženska, ki na božični večer stopi v prodajalno pohištva …Vsaka zgodba »pripoveduje o ljubeznih, ki se zgodijo komur koli, kjer koli, kadar koli, v katerem koli obdobju življenja na kakršen koli način in ko je to najmanj pričakovati.«


Haywood, Sarah

Kaktus

Susan Green je 45-letna uspešna, neodvisna, samostojna ženska. Njeno življenje je do potankosti načrtovano in urejeno.  Neurejena čustva ne sodijo v enačbo njenega popolnoma urejenega življenja, zato se izogiba osebnim odnosom. Ko se nenadoma sooči z izgubo matere in se z bratom spre zaradi dediščine, ugotovi, da se v življenju le ne da nadzorovati vsega. Takrat v njeno življenje vstopi Rob, v katerem najde zaveznika, ki jo nauči, da imajo kaktusove bodice popolnoma drugačen namen, kot je mislila.


Quin-Harkin, Janet

Toskanski otrok

Med drugo svetovno vojno, leta 1944, letalo britanskega pilota Huga strmoglavi in pristane v Toskani, ki je pod nemško okupacijo. Ranjeni Hugo poišče zavetje v ruševinah tamkajšnjega samostana, kjer ga najde domačinka Sofija. Medtem ko skrbi za ranjenega pilota, med njima vzplamti ljubezen.
Zgodba se nadaljuje trideset let kasneje, ko Hugova hči Joanna najde očetovo pismo, ki je naslovljeno na Sofijo. Ko ga prebere, se odloči, da mora raziskati, kaj se je zgodilo, zato se odpravi na potovanje v Toskano.


Backman, Fredrik

Tesnoba do roba

Življenje se ne obrne vedno tako, kot si predstavljamo. Dan pred silvestrovim se nek moški iz obupa odloči, da bo oropal banko. Podvig je neuspešen in ker ga lovi policija, se zateče v stanovanje, ki si ga ogleduje skupina ljudi. Le-ti postanejo njegovi talci. Vendar talci niso takšni, kot je mislil. Policija obkoli stavbo in medtem ko minevajo ure, se talci in ugrabitelj bolj spoznajo ter ugotovijo, da imajo zelo veliko skupnega. Ropar se zave, da ima le dve možnosti: izpustiti talce ali ostati v stanovanju z ljudmi, ki so naporni, razdražljivi in ga zelo spominjajo nase…


Miranda, Megan

Popolna neznanka

V majhnih mestih imajo vsi skrivnosti. Kako lahko razkrijemo resnico, če ob tem poskušamo skriti lastno preteklost? Leah Stevens, propadla novinarka, se odloči, da bo za vedno odšla iz Bostona. Ravno takrat pa naleti na staro prijateljico, Emmy Gray, ki je končala težavno zvezo in si poskuša ustvariti novo življenje Emmy predlaga Leah, da se skupaj odselita na pensilvansko podeželje in si tam ustvarita novo življenje. Vendar nov začetek zasenči strašen dogodek. V bližini njune hiše napadejo žensko, ki je srhljivo podobna Leah, nekaj dni kasneje pa izgine Emmy. Leah se odloči, da jo bo našla, zato začne sodelovati z detektivom Kylom Donovanom. Ko pa začnejo preiskovati Emmyjino življenje, ugotovijo, da za seboj ni pustila nobene sledi, zato policija začne dvomiti v to, da Emily Gray sploh obstaja. Kmalu je ogrožena tudi Leahina verodostojnost, zato se odloči, da bo sama raziskala prijateljičino izginotje.


Iturbe, Antonio

Knjižničarka iz Auschwitza

Antonio Iturbe je v tem romanu zapisal zgodbo takrat 14-letne Dite Kraus, ki je bila z mamo in očetom zaprta v Auschwitzu. Živi v bloku 31, katerega poveljnik, Fredy Hirsch, jo nekega dne vpraša, če bi bila pripravljena varovati osem knjig, ki so jih mimo stražarjev pretihotapili v taborišče. Ko Dita odgovori pritrdilno, postane knjižničarka najmanjše knjižnice na svetu. Dita vsak dan tihotapi te knjige iz Hirscheve sobe do učiteljev in na koncu dneva nazaj v skrivališče. Ko pritegne pozornost doktorja Mengeleja, pa se začne bati za svoje življenje in življenje svojih bližnjih.


Castillo, Javier

Vse, kar se je zgodilo z Mirando Huff

Ryan in Miranda Huff sta mlad par, ki se sooča z zakonsko krizo. Ko jima terapevt predlaga, naj preživita nekaj dni v novem okolju, se odločita, da bosta za konec tedna odpotovala v kočo sredi gozda. Dogovorita se, da bo Miranda odpotovala že zjutraj, Ryan pa se ji bo pridružil popoldan, ko zaključi s svojimi obveznostmi. Ko pa Ryan prispe do koče, tam ne najde nikogar, le dva kozarca na kuhinjski mizi ter krvavo kopalnico. Miranda je izginila, edini osumljenec pa je on.


Delaney, J. P.

Popolna žena

Ko se Abbie Cullen zbudi iz sanj, ne ve, kje je in kaj se je zgodilo z njo. Leži v bolniški postelji, ob njej pa je moški,ki se ji predstavi kot njen mož, ki je tudi ustanovitelj enega od najbolj inovativnih podjetij v Silicijevi dolini. Pove ji, da je pred leti doživela nesrečo, vendar jo je on ponovno ustvaril kot robota. Abbie je torej znanstveni čudež. Kmalu jo Tim odpelje domov k njunemu sinu Dannyju, kljub nasprotovanju enega od sodelavcev, ki pravi, da še ni pripravljena na resnično življenje. Ko robot Abbie poskuša najti svoje mesto v človeškem svetu – in v življenju Tima in Dannyja – se ji začnejo vračati spomini na Abbiejin človeški obstoj. Nekatere podrobnosti se ji seveda ne zdijo smiselne. Zakaj prejema besedilna sporočila od anonimnega pošiljatelja, znanega le kot »Prijatelj«? Zakaj je človeška Abbie imela skrivni iPad? Kmalu se začne spominjati stvar, ki ji jih je njen mož zamolčal, vračajo se ji spomini o njunem zakonu, zato začne dvomiti o moževih namenih in njegovi razlagi dogodkov. Abbie si postavi vprašanje, kaj se ji je pred petimi leti v resnici zgodilo in ali ima pri tem prste vmes njen mož?


Pavesi, Alex

Osem detektivov

Obstajajo pravila za pisanje detektivskih zgodb. Imeti moramo žrtev, osumljenca ter detektiva. Vse ostalo je samo ugotavljanje pravilnih zaporedij dogodkov. Grant McAllister, profesor matematike, je pred leti razdelal različne možnosti zaporedij dogodkov in možnosti umorov ter jih zapisal in izdal v obliki sedmih detektivskih zgodb.
Po 30 letih bodo njegove zgodbe znova izdali. Urednica Julia Hart nekega dne potrka na McAllisterjeva vrata, da bi skupaj ponovno predelala zgodbe. Toda v zgodbah je veliko nejasnosti in nedoslednosti, ki jih želi mlada zagnana urednica raziskati in kmalu se znajde v osmi detektivski zgodbi …


Holmes, Linda

Nov začetek Evvie Drake

Evvie Drake živi v zaspanem obmorskem mestecu v Mainu. Od smrti njenega moža je minilo že eno leto, ona pa še vedno le zelo redko zapusti svojo hišo.
Medtem se v New Yorku Dean Tenney, profesionalni igralec bejzbola in Andyjev najboljši prijatelj iz otroštva, sooča s krizo. Ko mu Andy, prijatelj iz Maina, predlaga, naj nekaj časa preživi v njihovem mestu, se Deanu to zdi odlična zamisel.
Kmalu se vseli se v apartma v zadnjem delu Evviejine hiše, s katero se zmenita, da drug drugemu ne bosta postavljala vprašanj o zasebnem življenju. Kljub temu pa se kmalu spoprijateljita, njuno prijateljstvo pa preraste v ljubezen. Da bi lahko naredila korak naprej, pa morata oba razčistiti s preteklostjo in razkriti svoje skrivnosti.


Osman, Richard

Četrtkov klub za umore

Nekje na angleškem podeželju v prijetnem naselju za starostnike Sončni gaj živijo Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron. Četverica se za zabavo ukvarja z razvozlavanjem starih nerešenih umorov, svoja srečanja pa so poimenovali Četrtkov klub za umore. Nekega dne se skoraj pred njihovimi očmi zgodi čisto pravi umor gradbinca Tonyja, kmalu zatem pa umre še glavni osumljenec, lastnik naselja za starostnike Sončni gaj, Ian Ventham. Takrat se četverica odloči, da bo razvozlala, kdo ju je spravil s sveta.


Bernard, Caroline

Frida Kahlo in barve življenja

Frida Kahlo je želela postati zdravnica, vendar so njene sanje zaradi hude prometne nesreče postale nedosegljive. Kmalu je spoznala slikarskega genija Diega Rivero, v katerega se je nesmrtno zaljubila in se z njim kasneje tudi poročila. Njuna idila pa ni trajala dolgo. Pred žalostjo se je Frida zatekla v svet umetnosti in sčasoma je postala ena najboljših in najbolj prepoznavnih slikark v zgodovini.
Nekoč je izjavila: »Brez slik bi se mi že zmešalo. Pomagale so mi premagati žalost, bolečine in trpljenje. Kadar sem slikala, sem vsaj za tisti hip pozabila na vse mrtve otroke, Diegovo nezvestobo in bolečine v hrbtu. V svojih slikah, v številnih avtoportretih, ki sem jih ustvarila, sem se vsakič, kadar nisem več vedela, kdo natanko sem, vedno znova spet našla!«


Stridsberg, Sara

Beckomberga

Beckomberga, projekt švedskega arhitekta Westmana, zgrajena leta 1932, je bila ena največjih psihiatričnih bolnišnic v Evropi. Glavna protagonistka romana je Jackie, 14-letnica, ki obiskuje svojega očeta, ki se v Beckombergi zdravi zaradi depresije, alkoholizma ter poskusa samomora. Bolnišnica kmalu postane njen drugi dom, tesno se poveže s pacienti ter osebjem in sčasoma ne loči več »normalnih« in »norih«, »zdravih« in »bolnih«.


Jackson, Shirley

V hiši med hribi straši

Shirley Jackson velja za mojstrico ameriške grozljive proze. Njen roman V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House, 1959) velja za klasiko grozljive proze 20. stoletja. Po njem sta bila posneta dva filma, leta 2018 pa odmevna televizijska serija. Pripoveduje o dogodkih v dvorcu med hribi, katerega lokacija ni točno določena. V hišo se s skupino gostov odpravi raziskovalec John Montague, ki želi preučiti paranormalne pojave v njej. Glavni junaki zgodbe so dr. John Montague, preiskovalec nadnaravnega, Eleanor Vance, sramežljiva mladenka, Theodora, razkošna boemska umetnica, ter Luke Sanderson, gostitelj in mladi dedič dvorca. Dvorec ima dva tudi oskrbnika, gospoda in gospo Dudley, ki ponoči nočeta ostati v bližini hiše. Vsi štirje prebivalci začnejo doživljati nenavadne dogodke, medtem ko so v hiši, vključno z nevidnimi zvoki in duhovi, ki se ponoči sprehajajo po dvoranah, nenavadnimi pisavami na stenah in drugimi nepojasnjenimi dogodki.


Creech, Sharon

Rubindol

Trinajstletna dvojčka Dallas in Florida, ki sta poimenovana po turističnih brošurah z dna škatle, v kateri sta bila zapuščena kot dojenčka, živita v sirotišnici v Boxton Creeku, ki jo vodita zakonca Trepid. Večkrat se znajdeta pri rejnikih, vendar zaradi svoje težavne osebnosti na koncu spet pristaneta v sirotišnici, kjer sta ves čas kaznovana zaradi stvari, ki jih ne naredita po pričakovanjih zakoncev Trepid. Ko nekega dne dobita priložnost oditi iz sirotišnice, da bi preživela nekaj mesecev s starejšim parom iz Rubindola, zaradi vrste predhodnih razočaranj nimata visokih pričakovanj glede posvojiteljev, saj so ju do sedaj še vsi prej ali slej razočarani vrnili v sirotišnico. Pri Sairy in Tillerju v Rubindolu pa so stvari povsem drugačne. Zidovi, s katerimi sta se dvojčka ogradila pred razočaranji, se kmalu začnejo podirati. Zgodbo pa nepričakovano dodatno zaplete staro priznanje dvojčkov gospodu Trepidu …


Hepworth, Sally

Moja tašča

Roman govori o odnosu med snaho in taščo. Ko Lucy spozna mamo svojega bodočega moža, Diano, ugotovi, da si je le-ta želela drugačno partnerico za svojega sina. Vsa leta se trudi, da bi jo tašča vzljubila, vendar je med njima ves čas neka distanca. Ko Diano najdejo mrtvo, vse kaže na samomor, saj je za seboj pustila pismo, v katerem piše, da so ji odkrili raka, zaradi česar ni želela več živeti. Toda na obdukciji ne najdejo nobenih sledov raka. Najdejo pa sledi strupa ter znake zadušitve. Kmalu pridejo na dan skrhani medsebojni odnosi znotraj družine ter zamere do matere.