Priporočene knjige

Pavesi, Alex

Osem detektivov

Obstajajo pravila za pisanje detektivskih zgodb. Imeti moramo žrtev, osumljenca ter detektiva. Vse ostalo je samo ugotavljanje pravilnih zaporedij dogodkov. Grant McAllister, profesor matematike, je pred leti razdelal različne možnosti zaporedij dogodkov in možnosti umorov ter jih zapisal in izdal v obliki sedmih detektivskih zgodb.
Po 30 letih bodo njegove zgodbe znova izdali. Urednica Julia Hart nekega dne potrka na McAllisterjeva vrata, da bi skupaj ponovno predelala zgodbe. Toda v zgodbah je veliko nejasnosti in nedoslednosti, ki jih želi mlada zagnana urednica raziskati in kmalu se znajde v osmi detektivski zgodbi …


Holmes, Linda

Nov začetek Evvie Drake

Evvie Drake živi v zaspanem obmorskem mestecu v Mainu. Od smrti njenega moža je minilo že eno leto, ona pa še vedno le zelo redko zapusti svojo hišo.
Medtem se v New Yorku Dean Tenney, profesionalni igralec bejzbola in Andyjev najboljši prijatelj iz otroštva, sooča s krizo. Ko mu Andy, prijatelj iz Maina, predlaga, naj nekaj časa preživi v njihovem mestu, se Deanu to zdi odlična zamisel.
Kmalu se vseli se v apartma v zadnjem delu Evviejine hiše, s katero se zmenita, da drug drugemu ne bosta postavljala vprašanj o zasebnem življenju. Kljub temu pa se kmalu spoprijateljita, njuno prijateljstvo pa preraste v ljubezen. Da bi lahko naredila korak naprej, pa morata oba razčistiti s preteklostjo in razkriti svoje skrivnosti.


Osman, Richard

Četrtkov klub za umore

Nekje na angleškem podeželju v prijetnem naselju za starostnike Sončni gaj živijo Elizabeth, Joyce, Ibrahim in Ron. Četverica se za zabavo ukvarja z razvozlavanjem starih nerešenih umorov, svoja srečanja pa so poimenovali Četrtkov klub za umore. Nekega dne se skoraj pred njihovimi očmi zgodi čisto pravi umor gradbinca Tonyja, kmalu zatem pa umre še glavni osumljenec, lastnik naselja za starostnike Sončni gaj, Ian Ventham. Takrat se četverica odloči, da bo razvozlala, kdo ju je spravil s sveta.


Bernard, Caroline

Frida Kahlo in barve življenja

Frida Kahlo je želela postati zdravnica, vendar so njene sanje zaradi hude prometne nesreče postale nedosegljive. Kmalu je spoznala slikarskega genija Diega Rivero, v katerega se je nesmrtno zaljubila in se z njim kasneje tudi poročila. Njuna idila pa ni trajala dolgo. Pred žalostjo se je Frida zatekla v svet umetnosti in sčasoma je postala ena najboljših in najbolj prepoznavnih slikark v zgodovini.
Nekoč je izjavila: »Brez slik bi se mi že zmešalo. Pomagale so mi premagati žalost, bolečine in trpljenje. Kadar sem slikala, sem vsaj za tisti hip pozabila na vse mrtve otroke, Diegovo nezvestobo in bolečine v hrbtu. V svojih slikah, v številnih avtoportretih, ki sem jih ustvarila, sem se vsakič, kadar nisem več vedela, kdo natanko sem, vedno znova spet našla!«


Stridsberg, Sara

Beckomberga

Beckomberga, projekt švedskega arhitekta Westmana, zgrajena leta 1932, je bila ena največjih psihiatričnih bolnišnic v Evropi. Glavna protagonistka romana je Jackie, 14-letnica, ki obiskuje svojega očeta, ki se v Beckombergi zdravi zaradi depresije, alkoholizma ter poskusa samomora. Bolnišnica kmalu postane njen drugi dom, tesno se poveže s pacienti ter osebjem in sčasoma ne loči več »normalnih« in »norih«, »zdravih« in »bolnih«.


Jackson, Shirley

V hiši med hribi straši

Shirley Jackson velja za mojstrico ameriške grozljive proze. Njen roman V hiši med hribi straši (The Haunting of Hill House, 1959) velja za klasiko grozljive proze 20. stoletja. Po njem sta bila posneta dva filma, leta 2018 pa odmevna televizijska serija. Pripoveduje o dogodkih v dvorcu med hribi, katerega lokacija ni točno določena. V hišo se s skupino gostov odpravi raziskovalec John Montague, ki želi preučiti paranormalne pojave v njej. Glavni junaki zgodbe so dr. John Montague, preiskovalec nadnaravnega, Eleanor Vance, sramežljiva mladenka, Theodora, razkošna boemska umetnica, ter Luke Sanderson, gostitelj in mladi dedič dvorca. Dvorec ima dva tudi oskrbnika, gospoda in gospo Dudley, ki ponoči nočeta ostati v bližini hiše. Vsi štirje prebivalci začnejo doživljati nenavadne dogodke, medtem ko so v hiši, vključno z nevidnimi zvoki in duhovi, ki se ponoči sprehajajo po dvoranah, nenavadnimi pisavami na stenah in drugimi nepojasnjenimi dogodki.


Creech, Sharon

Rubindol

Trinajstletna dvojčka Dallas in Florida, ki sta poimenovana po turističnih brošurah z dna škatle, v kateri sta bila zapuščena kot dojenčka, živita v sirotišnici v Boxton Creeku, ki jo vodita zakonca Trepid. Večkrat se znajdeta pri rejnikih, vendar zaradi svoje težavne osebnosti na koncu spet pristaneta v sirotišnici, kjer sta ves čas kaznovana zaradi stvari, ki jih ne naredita po pričakovanjih zakoncev Trepid. Ko nekega dne dobita priložnost oditi iz sirotišnice, da bi preživela nekaj mesecev s starejšim parom iz Rubindola, zaradi vrste predhodnih razočaranj nimata visokih pričakovanj glede posvojiteljev, saj so ju do sedaj še vsi prej ali slej razočarani vrnili v sirotišnico. Pri Sairy in Tillerju v Rubindolu pa so stvari povsem drugačne. Zidovi, s katerimi sta se dvojčka ogradila pred razočaranji, se kmalu začnejo podirati. Zgodbo pa nepričakovano dodatno zaplete staro priznanje dvojčkov gospodu Trepidu …


Hepworth, Sally

Moja tašča

Roman govori o odnosu med snaho in taščo. Ko Lucy spozna mamo svojega bodočega moža, Diano, ugotovi, da si je le-ta želela drugačno partnerico za svojega sina. Vsa leta se trudi, da bi jo tašča vzljubila, vendar je med njima ves čas neka distanca. Ko Diano najdejo mrtvo, vse kaže na samomor, saj je za seboj pustila pismo, v katerem piše, da so ji odkrili raka, zaradi česar ni želela več živeti. Toda na obdukciji ne najdejo nobenih sledov raka. Najdejo pa sledi strupa ter znake zadušitve. Kmalu pridejo na dan skrhani medsebojni odnosi znotraj družine ter zamere do matere.


Gladwell, Malcolm

Pogovarjanje z neznanci

Avtor v svoji najnovejši knjigi razišče najpogostejše napake pri medsebojni komunikaciji z neznanci. Raziskal je prevare Bernija Madoffa, samomor Sylvie Plath, pedofilske škandale, nepojasnjene smrti, zakaj je lahko Fidel Castro tako dolgo prinašal okoli ameriško agencijo CIA, analiziral, zakaj je bil britanski premier Neville Chamberlain prepričan, da lahko zaupa Adolfu Hitlerju ipd., nato pa ponudi razumevanje teh zgodb iz popolnoma druge perspektive. Dokazuje, da zaradi tega, ker se z neznanci ne znamo pogovarjati na pravi način, iz tega pogosto nastanejo konflikti ter nesporazumi, ki vplivajo na naše vsakdanje življenje.


Colombani, Laetitia

Kita

Roman pripoveduje zgodbe treh žensk iz treh povsem različnih svetov.
Sarah je ugledna kanadska odvetnica, ki pričakuje napredovanje v službi, ko se na eni od obravnav zruši in pristane v bolnišnici, kjer ji diagnosticirajo raka.
Guilia prihaja s Sicilije. Njeno življenje se vrti okoli las, saj ima njen oče družinsko podjetje, ki izdeluje lasulje. Ko od očeta prevzame vodenje podjetja, ugotovi, da je le-to na robu propada.
Smita je pripadnica najnižje indijske kaste, v kateri so ženske zadolžene za pobiranje iztrebkov pripadnikov višjih kast. Ker želi svoji hčeri omogočiti boljše življenje, na skrivaj zbere denar in jo pošlje v šolo, vendar pa že prvi šolski dan pokaže, da bo šolanje hčeri povzročalo težave.
Trem ženskam iz treh različnih delov sveta je skupno to, da zavrnejo usodo, ki jih čaka, saj želijo svobodo.


Croft, Kathryn

Izgubljeno dekle

Simoni ter Mattu Porterju so pred osemnajstimi leti ugrabili šestmesečno hčerko Heleno. Par se trudi živeti naprej, oba se posvetita karieri. Po osemnajstih letih pa se na njunem pragu pojavi skrivnostna mlada ženska, Grace. Le-ta jima zatrjuje, da ima informacije o ugrabitvi in ju prosi za pomoč, nato pa brez pojasnila izgine. Simona, ki je prepričana, da bo z Gracino pomočjo rešila skrivnost hčerine ugrabitve, se poda v raziskovanje, ki pa kmalu začne ogrožati njeno življenje.


Foer, Franklin

Kako nogomet pomaga razložiti svet

Avtor meni, da je nogomet šport, ki je zelo povezan s politiko, denarjem in nacionalnimi čustvi. In zelo globalen, saj se igra v skoraj vseh državah sveta. Nogomet povezuje pa tudi razdira – odvisno od splošnega stanja duha v družbi, meni avtor. Kot novinar in politični komantator si je Foer vzel šest mesecev neplačanega dopusta in krožil po evropskih nogometnih klubih. Na pot se je odpravil s tezo, da bo »vsesplošna globalizacija hitro pometla z vsemi mejami in lokalnimi posebnostmi, brez teh pa ne bo več tistega pravega, evropskega nogometa, prežetega z vsemi človeškimi strastmi«. Končne ugotovitve presenetijo celo avtorja.


Silva, Daniel

Angleško dekle

Madeline Hart je obetavna mlada britanska političarka, ki se je zapletla v razmerje s predsednikom britanske vlade, Jonathanom Lancasterjem. Lancasterjevi nasprotniki se odločijo, da bo Lancaster plačal za svoje napake. Madeline ugrabijo, Lancaster pa dobi sedem dni časa, da izpolni njihove zahteve, sicer bo umrla. Odloči se, da bo zadevo rešil brez vpletanja policije, zato najame poklicnega morilca Gabriela Allona.


Sveistrup, Søren

Kostanjev mož

V Köbenhavnu straši psihopat, ki na vsakem prizorišču pusti spominek – kostanjevega moža, figurico, ki je ročno izdelana iz kostanjev in vžigalic. Ko forenziki na eni od figuric odkrijejo prstne odtise, se detektivoma Naii Thulin in Marku Hessu zdi, da bosta kmalu rešila primer. Nato pa ugotovita, da pristni odtis na figurici pripada hčeri ministrice za socialne zadeve, kar primer dodatno zaplete, saj je dekle že več let mrtvo …


Baker, Chandler

Mreža šepetanj

Sloane, Ardie, Grace in Rosalita že leta delajo v podjetju Truviv, Inc. Nenadna smrt predsednika uprave Truviva pomeni, da bo njihov šef kmalu postal Ames. Vsaka ženska ima z njim drugačen, a vendar zelo zapleten odnos. O Amesu se je vedno šepetalo v zvezi s tem, kako ravna z ženskami. Vendar so bila ta šepetanja vedno preslišana, pometena pod preprogo in skrita od odgovornih. Ko se Sloane in njene kolegice odločijo, bodo o tem javno spregovorile, s tem sprožijo katastrofalen premik v pisarni. Laži bodo odkrite. Skrivnosti bodo razkrite. Življenje žensk, kolegic, mater, žena, prijateljic in celo nasprotnic se bo posledično močno spremenilo.


Apter, Terri

Moč pohvale in graje

Avtorica je priznana psihologinja, ki se pri svojem raziskovalnem delu osredotoča predvsem na družinsko dinamiko in na odnos med delom in družino. V knjigi, ki temelji na desetletjih njenih znanstvenih raziskav, se ukvarja z medsebojnimi odnosi ter s tem, kako sodbe in mnenja vplivajo na naše odnose in kako pohvale, kritike in sramovanje oblikujejo naše samozavedanje. Apterjeva meni, da je pohvala nujna za zdrav razvoj naših možganov ter da naše izkušanje pohvale in graje vpliva na dolžino našega življenja.


Barnes, Julian

Lege življenja

Roman je po izboru časopisa Guardian uvrščen med sto najboljših knjig 21. stoletja. Gre za avtorjevo pripoved o življenju in sprijaznjenju s človeško minljivostjo. Avtor je delo napisal več let po tistem, ko je umrla njegova žena, da bi v njem ubesedil svoje občutke ob njeni izgubi in spopadanju z njo. Knjiga je razdeljena na tri dele in v njej poleg lastnega zakona opisuje še vrsto znanih in pomembnih zgodovinskih osebnosti, ki jih je povezovala ljubezen do letenja z balonom.


Novak, Kristian

Cigan, ampak najlepši

Cigan, ampak najlepši je roman, v katerem spoznamo zgodbe štirih povsem različnih ljudi iz povsem različnih okolij: mladega Roma Sandija, ki se zaljubi v Mileno, ločeno 40-letnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzata, Kurda iz Mosula, ki beži pred nevarnostjo in išče boljše življenje ter Plančića, ki je piarovec zagrebške policije, katerega naloga je preprečiti velik politični škandal. Zgodbe teh ljudi se približujejo in oddaljujejo, povežejo pa se, ko se zgodi krvavi umor.


Ransmayr, Christoph

Atlas rahločutnega moškega

Roman je sestavljen iz sedemdesetih pripovedi, v katerih avtor opisuje svoje prigode ter pripoveduje »o krajih, v katerih je živel, jih prepotoval ali prehodil in izključno o ljudeh, ki jih je tam srečal, ljudeh, ki so mu, kakor pravi v uvodu, pomagali, ga varovali, ogrožali, reševali ali ljubili.«


Gleitzman, Morris

Dobrota ni sirota

Enajstletnemu Ludu je pred kratkim umrla mama. Ko njegov oče kmalu zatem postane poslanec v avstralskem parlamentu, se preselita v glavno mesto. Življenje se po prihodu v Canberro spremeni, Ludo pa ugotovi, da nihče ne pomaga ljudem, ki so pomoči najbolj potrebni. Ker se mu zdi, da je njegov oče pozabil na družinsko zaprisego o tem, da bo opravljal dobra dela, se odloči, da bo to storil sam.