Priporočene knjige

Guinness world records 2018

Bralci Guinnessove knjige rekordov za leto 2018 bomo na 255-tih straneh spoznali najnovejša dognanja v znanosti in tehnologiji, izjemne dosežke v športu v zadnjem letu, spoznali papigo, ki je dala na palico rekordno število obročkov…
Knjiga je razdeljena na 12 poglavij. V poglavju Zemlja najdemo največje močvirje, izvemo kje se nahaja najdebelejša zemljina skorja, kje je najbolj vroč kraj na zemlji. Med živalmi bomo našli kar nekaj presežnikov med hrošči, jeleni, orli, pandami in spoznali prvo toplovodno ribo. Super ljudje, kdo so trenutno najstarejši ljudje in kdo je najtežji živeči človek, kdo so najmočnejši ljudje, superjunaki. Knjiga nas seznani z nenavadnimi talenti: največ ujetih poročnih šopkov, z največjimi dosežki v alpinizmu, veslanju po oceanu, ne manka tudi podatkov iz politike, mode. Med knjigami so najstarejše, najdražje, najbolj prodajane. V filmskem svetu je igralka Meryl Streep prejela doslej največ zlatih globusov. Seznanili se bomo z naj vlaki, avtomobili, vojaškimi vozili, najbolj ovinkasto cesto, najdaljšo avtobusno progo. Občudovali bomo zvezde nogometa, košarke, tenisa, motošporta, zimskih in drugih ekstremnih športov.
Na dan Guinnessovih rekordov slavimo nove rekorde po vsem svetu. Preverite, kaj se je dogajalo 17. novembra …


Alexander, Natasha

Mandale na kamnih

Ali obstaja simbol, ki označuje vse v tem vesolju? Simbol, ki lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo, vsako bitje? Obstaja, in njegovo ime je mandala. Razkošen prikaz kroga, ki se razprostira okoli središča, je le površen opis, ki se skriva za besedo mandala. Mandale imajo velik duhovni pomen v indijskih religijah.

Avtorica navdihujočih vzorcev za poslikave, Natasha Alexander, se je z risanjem mandal srečala med zdravljenjem raka. Med ustvarjanjem mandal preide v stanje globoke in pomirjujoče meditacije, ki človeka povsem prevzame, nekaj kar se nas dotakne globoko v našem jazu.

»Mandale lahko vidimo vsepovsod: v oblikah galaksij, školjkah, rožah, pajčevini, človeški arhitekturi, itd. Kadar ustvarjamo mandale, navadno začnemo v sredini in se, v nizu zapletenih in pogosto geometrijskih vzorcev, postopoma pomikamo navzven« nam pojasni avtorica.

V nadaljevanju nam predstavi osnovne skice, ki prikazujejo osnovne vzorce v knjigi. Seznani nas z izbiro kamnov (na katere sama riše), s potrebnim orodjem in potrebščinami ter nam prikaže proces izdelave slikanja mandal na kamne.

Barve igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Če poznamo njihove osnove in pomene, lahko z njimi dosežemo določene učinke ali pa izzovemo določene odzive.


Omar, Qais Akbar

Utrdba z devetimi stolpi

Ta knjiga je posvečena Afganistancem in Afganistanu, avtorjevemu dedu, bratrancu Vakilu, staršem, bratu, sestram…
Qais Akbar je že četrta generacija družine, ki se v Kabulu ukvarja s prodajo preprog.
To je pretresljiva življenjska zgodba dečka iz Afganistana. Avtor napiše spomine, ko se je kot fantič brezskrbno igral v čudovitih vrtovih dokler ni državo zajela državljanska vojna. Omarjeva družina zapusti hišo in vse, kar so imeli, da bi si rešili gola življenja. V tej vojni vihri se njihov oče odloči, da mora otroke odpeljati iz države, kar pa je težavnejše, kot so pričakovali.
Omar je vesel, da je prišel Stephen Landrigan v Afganistan in da sta se spoznala. Brez njega ne bi bilo knjige, spomini bi bili pozabljeni. Tako pa imamo pred seboj resnično zgodbo, kjer se resničnost prepleta z ljudskimi pripovedkami in poezijo, bralcu pa bo ostala še dolgo v spominu.


Carr, Robyn

Nova priložnost

Robyn Carr je večkrat nagrajena pisateljica številnih ljubezenskih romanov. Združenje piscev ljubezenskih romanov ji je leta 2016 podelilo nagrado Nore Roberts za življenjske dosežke. V slovenščino so prevedeni romani o ljudeh iz mesteca Virgin River (Dobrodošli v Virgin River, Gorsko zavetišče, Ranjeni duši, Božič v Virgin River).

V najnovejšem romanu se srečamo z Vanni in Paulom ter drugimi akterji, ki naseljujemo odročno mestece in so liki iz prejšnjih romanov.

Vanni je vdova z majhnim sinkom, zaljubljena v moževega najboljšega prijatelja Paula. Oba skrivata svoje občutke drug pred drugim, obenem pa hrepenita po sreči in skupnem življenju. Ob pomoči družine in prijateljev najdeta priložnost za nov začetek.

V njuno zgodbo se dopolnjujejo še dogodki, ki se zgodijo v bližnji okolici. Tu so družinski člani, njihovi prijatelji, upokojeni marinci, ki so še naprej v tesnem stiku. Družijo se ob lovu, ribarjenju in v čudovitem baru marinca Jacka, ki se je prvi ustalil v mestecu Virgin River. Ko požar zajame gozd  tudi družno pomagajo pri gašenju. Njihove zgodbe se tesno prepletajo.

Tudi ta roman Robyn Carr bomo prebrali z veseljem tako kot prejšnje.


Jeffries, Sabrina

Nikoli ne drezaj spečega lahkoživca

V slovenskem prevodu je izšla že četrta knjiga iz zbirke Šola za dedinje najbolj prodajane avtorice na lestvici New York Timesa, Sabrine Jeffries.
Gospodična Madeline Prescott uči na Šoli gospe Harris za mlade dame matematiko in prirodoslovne vede ter vodi računovodstvo. Gospa Harris je z njenim delom zadovoljna zato ji prepušča vse več zadolžitev in odgovornosti. Zelo se trudi, da bi očetu povrnila sloves in ga pripravila do tega, da bi ponovno začel delati kot zdravnik saj je po smrti ene od pacientk zapadel v depresijo.
Ko v šolo pride razvpiti vikont Norcourt, da bi k pouku vpisal svojo nečakinjo, Madeline takoj pomisli, da bi ji Anthony lahko pri tem pomagal. Pozna njegovo preteklost in njegove sorodnike. Očarljivi lahkoživec bi naredil vse, da bi lahko postal skrbnik mlade nečakinje in jo rešil iz krempljev tete in strica. Zgodba se zaplete, ko vse kar mlada učiteljica misli, da ve o strasti, zapeljevanju in poželenju, lord Norcourt postavi na glavo.


Winter, Claudia

Marelični poljubi

Kulinarična novinarka Hanna Philip po obisku toskanske restavracije v lasti posestnice Giuseppe Camini napiše kritiko, ki povzroči lastničino smrt. Po spletu okoliščin se v rokah gospodične Philip znajde tudi žara s pepelom pokojne Giuseppe, ki jo mora odnesti v Italijo, če želi ohraniti delovno mesto novinarke.
Gospa Camini v svoji oporoki vse imetje zapušča vnuku Fabriziu. Svojo dediščino lahko prevzame, če se v enem letu poroči. Izkaže se, da je nadležna novinarka, ki se pojavi na pragu njegove hiše, ravno pravšnja kandidatka za ženo. Zaradi slabe vesti v prevaro s poroko tudi pristane saj menita, da bo le ta v obojestransko korist. Zaplete se, ko se vpletejo tudi čustva. Za pravo srečo pa je potreben babičin ljubezenski recept.


Vérant, Samantha

Sedem pisem iz Pariza

Dvajset let, sedem ljubezenskih pisem in lepa romantična ljubezenska zgodba med amerikanko in francoskim znanstvenikom. Obenem so to resnični spomini pisateljice Samanthe Vérant.

Samantha se po trinajstih letih mlačnega zakona ločuje. Ostane brez službe, stanovanja, moža, brez zavetja. Ostane ji le štirinožni prijatelj, s katerim se preseli k staršem v Južno Kalifornijo kjer se zaposli kot sprehajalka psov. Pri selitvi naleti na sedem ljubezenskih pisem Jean-Luca s katerim je pred dvajsetimi leti preživela nepozabnih 24 ur. Na ta pisma mu ni nikoli odgovorila. Sedaj ga poišče preko spleta in se mu opraviči za dvajsetletni molk. Začutita, da njuna privlačnost in strast še ni zbledela.


Carnevale, Vanessa

Firenški most

Svobodna pisateljica Vanessa Carnevale živi in dela v Melbournu. Zgodnja dvajseta leta je preživela v Firencah, kjer je spoznala moža in odkrila ljubezen do potovanja.
V njenem prvencu spoznamo obetavno študentko slikarstva. V cvetu mladosti jo preseneti zahrbtna bolezen, ki jo s pomočjo staršev, zdravnikov in prijateljev uspešno premaga. Kljub temu živi v strahu pred smrtjo. V nekem trenutku se odloči za spremembo okolja, ki jo pripelje v Toskano, kraj njenih prednikov.
V Toskani ponovno dobi motivacijo za slikanje. Uspešno tudi prodaja svoje slike. Spozna nove prijatelje in mladega Italijana Luco. Med njima se spletejo nežne vezi, lep mladenič ji zamaje tla pod nogami. Spet začuti prebujeno strast do življenja in misli, da se bo lahko otresla boleče preteklosti, ko se usoda kruto poigra z mladima človekoma.


Grisham, John

Na robu zakona

Založba Učila je izdala nepozaben roman vrhunskega pisca pravnih romanov, Johna Grishama. Tudi tokrat je nosilec dogajanja odvetnik. Sebastian Rudd, ulični odvetnik, zastopa narkomana Gardyja, ki je obtožen posilstva in umora dveh deklic. Vendar ni kriv zločina.
Njegove stranke so pogosto krive zločinov, vendar se sam ne obremenjuje s tem. Brani jih, ker verjame, da ima vsakdo pravico do poštenega sojenja.
Sebastianu država plačuje, da brani obtožence, ki so obtoženi umora, za katere je zagrožena smrtna kazen. V sodni dvorani se bori in grize ter povzroča zdraho, čeprav ga nihče ne posluša.
Odvetnik živi v svojem stanovanju sam. Pogosto potuje iz kraja v kraj in takrat spi v cenenih hotelih. V neprebojnem kombiju ga prevaža Partner – obilen, silno oborožen tip, ki nosi črne obleke. Partner je tudi njegov osebni stražar, zaupnik, pravni pomočnik, nosač palic za golf in njegov edini prijatelj. Kombi je opremljen z vrhunsko opremo, premore točilni pult in prostor za orožje.
Rudd je odvetnik, ki si ga želite imeti ob sebi, če se znajdete v težavah.


Johnston, David Cay

Donald Trump

Pulitzerjev nagrajenec, raziskovalni novinar, predavatelj na fakulteti Univerze Syracuse David Cay Johnston je napisal knjigo o predsedniku Združenih držav.
Trumpu je sledil celih trideset let. Spremljal je njegovo poslovno pot in ga intervjuval. Ob Trumpovi najavi, da se bo potegoval za republikansko nominacijo na volitvah 2016, je bil eden redkih novinarjev, ki je verjel, da tokrat misli resno. Namen knjige je, da javnost izve več kot je Trump pripravljen povedati o sebi. Sam sebe prikazuje kot sodobnega kralja Midasa. Dobro je preučil tudi novinarska pravila in navade, da jih lahko dobro izkorišča sebi v prid.
Trumpovi predniki so živeli v Nemčiji. Njegov praded Friedrich je bil začetnik družinske tradicije materialnega uspeha in hlepenja po večjem bogastvu.
Trump se je postavljal z gradnjo veličastnih stavb, poslovno kariero si je gradil tudi z vstopom v svet profesionalnega nogometa. Je lastnik igralnic, zapletal se je s sumljivimi ljudmi, potvarjal resnico o svojem premoženju.
Pred nami je neolepšan portret demagoga, ki zna očarati, ki hoče biti oboževan, ki ima o sebi odlično mnenje, a kot poudarja avtor knjige, v resnici ne premore niti trohice introspekcije in nima znanja niti želje po znanju o področjih, za katere je pristojen in odgovoren.