Priporočene knjige

Širok, Mojca

Evidenca

V središču Ljubljane, nedaleč od predsedniške palače policija v avtomobilu pred garažo upokojene profesorice Alme Zevnik najde truplo italijanskega poslovneža Enza Berardija. Avto je v lasti Mine Kralj, novinarke nacionalne televizije, ki je znana po svoji neprizanesljivosti in težki nravi ter posledično tudi nepriljubljenosti med novinarskimi kolegi. Kraljeva na soočenju kandidatov za evropske volitve obtoži ministra, da je bil sodelavec nekdanje jugoslovanske službe državne varnosti. Medtem na drugem koncu mesta trije mladi novinarji spletnega portala Razkrivajmo.si odkrijejo mahinacijo z zemljiščem ob največjem letališču v državi, v katero je vpleten vplivni poslanec. Vsi ti dogodki so na videz nepovezani, a vendar imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije …


Baldini, Laura

Maria Montessori

Maria Tecla Artemisia Montessori je bila italijanska zdravnica, učiteljica, filozofinja in dobrodelnica. Najbolj znana je po svoji metodi poučevanja otrok – Montessori. Njena metoda se še dandanes uveljavlja v šolah po vsem svetu. Nastala je na podlagi dolgoletnega opazovanja otrok in njihovega spontanega učenja. Roman govori o življenju in delu Marie Montessori, ki je leta 1896 v rimski psihiatrični kliniki prvič srečala otroke, ki so jih imeli za »slaboumne«. Ko jim je ob naslednjem obisku prinesla igrače, so otroci oživeli, zagledala je srečo na njihovih obrazih in to je bil trenutek, v katerem se je začela njena odmevna pedagoška kariera


Reid, Taylor Jenkins

Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Ostarela in osamljena nekdanja hollywoodska diva Evelyn Hugo je končno pripravljena povedati resnico o svojem glamuroznem in škandaloznem življenju. Ko izmed novinarjev, ki bi radi zapisali njeno zgodbo, izbere Monique Grant, neznano novinarko, katere kariera je v zatonu, je celo Monique presenečena nad njeno odločitvijo, pa vendar ji to vzbuja upanje na ponoven vzpon kariere. Tako začne zapisovati zgodbo Evelyn Hugo, od njenega prihoda v Los Angeles pa vse do konca njene igralske kariere, z vmesnimi zgodbami o njenih sedmih možeh. Bolj ko se Evelynina zgodba razpleta, bolj jasno postaja, da sta njuni življenji povezani na tragičen in nepovraten način.


Strout, Elizabeth

Olive Kitteridge

V obalnem mestecu Crosby upokojena učiteljica Olive Kitteridge stoično preživlja dneve s svojo družino. Olive je rahlo zajedljiva in cinična, zato pogosto deluje brezsrčno, a je zmeraj iskrena. Najpogosteje se zgraža nad spremembami v domačem mestecu in v svetu, pri tem pa ne opazi sprememb pri ljudeh, s katerimi je obkrožena dan za dnem. Življenjski zapleti ter težave someščanov in njene družine pa razkrijejo skrite plati bivanja v malem kraju, katerih posledica so manjše in večje tragedije, ki so vse na neki način povezane z Olive. Roman je bil nagrajen s Pulitzerjevo nagrado in po njem je HBO posnel z emmyjem nagrajeno istoimensko serijo.


Kondor, Vilmos

Zločini v Budimpešti

Septembra 1939 madžarsko-poljsko mejo odprejo za begunce, ki bežijo pred nemškimi in sovjetskimi vojaki. Na meji je tudi Zsigmond Gordon, novinar časopisa Magyar nemzet. Ko zagleda tri tovornjake Rdečega križa, se želi pogovoriti z enim od voznikov, a ta se odpelje naprej. Čez nekaj dni začne raziskovati in naleti na skrivni kazino. Medtem upokojeni glavni detektivski inšpektor Sándor Nemes dobi nalogo, ki je ne more zavrniti – preiskati mora, kam je šla pošiljka mamil poljskim vojakom. Obe preiskavi se naenkrat združita, Gordon in Nemes se zapleteta v raziskavo treh na videz nepovezanih smrti, njuna odkritja pa so presenetljiva.


Ferrante, Elena

Zlagano življenje odraslih

Roman postavlja pod vprašaj mit o srečni družini. »Dve leti, preden naju je zapustil, je oče mami rekel, da sem zelo grda« – začne svojo zgodbo Giovanna. Ta nepremišljena izjava, s katero jo je oče primerjal s svojo odtujeno sestro Vittorijo, za vedno spremeni njeno življenje. Giovanna se odloči priti resnici do dna, zato začne iskati svojo teto.  Prej vzorna hči in učenka, se upre staršem, zbliža se s teto Vittorio, ob tem pa spoznava »zlagano življenje odraslih«.


Ross, Louise

Sveti otok

Ko mora oditi na prisilni dopust, se višji inšpektor Ryan zateče na Sveti otok, da bi si tam odpočil ter premislil, kako naprej. Njegovega dopusta pa je kmalu konec, saj med razvalinami starodavnega samostana najdejo umorjeno dekle. Ryanu pri reševanju primera pomaga svetovalka Anna Taylor, s katero nikakor ne najdeta skupnega jezika, delo pa jima dodatno otežujejo še poganski obredi, malomeščanska politika ter duhovi iz Annine preteklosti, ki so znova oživeli ob njeni vrnitvi v domači kraj.


Drakulić, Slavenka

Dora in Minotaver

Roman Dora in Minotaver je portret Dore Maar, priznane pariške fotografinje, nekdanje ljubimke ter muze slikarja Pabla Picassa. V času njune burne zveze jo je Picasso večkrat upodobil na svojih slikah kot jokajočo žensko, jokajočo Doro. Roman je dobil naslov po istoimenski sliki iz leta 1936 in opisuje, kako je se Dora zaradi Picassa odrekla lastni karieri, se mu popolnoma pokorila in ob tem spoznala njegove številne manj lepe strani, kar jo je pripeljalo do psihičnega zloma, čemur je sledil tudi njun razhod ter Dorino slovo od fotografiranja.


O'Neal, Barbara

Ko smo verjeli v morske deklice

Kitina sestra Josie je mrtva že 15 let. Ubita je bila v Franciji med terorističnim napadom na vlak. Kit nekega dne na poročilih pri poročanju s prizorišča požara v Aucklandu zagleda svojo sestro. Teh nekaj trenutkov obrne njeno življenje na glavo. Podoba njene sestre se ji zdi tako resnična, da se odloči zadevo raziskati, zato odpotuje na Novo Zelandijo. Tam pa se začne njena pot odkrivanja resnice o svojem otroštvu, družini, fantu, ki je postal del njihove družine, ter skrivnosti, ki so vplivale na njeno in Rosiejino življenje. Sestri se lahko ponovno združita le, če razkrijeta davno zakopane skrivnosti in se soočita z resnico.


Tevis, Walter

Damin gambit

Ko je pri osmih letih pristala v sirotišnici, se je zdelo, da je Beth Harmon tako siva in brezosebna kot oblačila, ki jih je nosila. Dokler ni odigrala svoje prve šahovske partije. Takrat je postalo jasno, da je neverjetno nadarjena za šah – ko igra, se ji čuti izostrijo, jasneje razmišlja in prvič začuti, da ima nadzor nad svojim življenjem. Kmalu napreduje na vrh lestvice najboljših igralcev v ZDA in začne upati, da si bo ustvarila novo življenje in da jo čaka lepša prihodnost. A kmalu se izkaže, da je njen novi svet zelo zapleten in skriva veliko nevarnosti. Po romanu je bila posneta tudi Netflixova serija.


Christie, Agatha

Skrivnostna smrt v Stylesu

Slovenski prevod prvenca Agathe Christie smo dobili ob njegovi 100. obletnici. Avtorica je roman začela pisati, ko je med prvo svetovno vojno delala kot prostovoljka v bolnišnični lekarni in spoznala različne vrste strupov ter njihovo delovanje. To je prvi roman, v katerem nastopa njen najbolj slavni detektiv – Belgijec Hercule Poirot.
Stotnik Hastings se iz prve svetovne vojne ranjen vrne v domačo Anglijo in sprejme povabilo prijatelja Johna Cavendisha, naj ga obišče v Stylesu. Tam spozna Johnovo družino, sorodnike in osebje. Kmalu se zgodi umor. Nekoga zastrupijo. Stotnik Hastings in Hercule Poirot, ki prebiva v bližini, se lotita raziskovanja umora. Osumljencev je veliko, izkaže pa se tudi, da vsak od njih nekaj skriva. Vendar nobenemu ne uspe preslepiti Hercula Poirota, ki naposled razvozla zločin.


Handke, Peter

Žalost onkraj sanj

Žalost onkraj sanj velja za enega najlepših ter obenem najbolj žalostnih romanov Nobelovca Petra Handkeja. Roman opisuje avtorjeve spomine na mladost ter na njegovo mater, ki je pri 51 letih naredila samomor. Roman je začel pisati takoj po njenem pogrebu. V njem je prikazal njun odnos, materino življenjsko pot, tematiziral pa je tudi vlogo žensk pred in med drugo svetovno vojno na avstrijskem Koroškem.

Tudi na Biblosu.


Švigelj-Mérat, Brina

Nove definicije ljubezni

Gre za zbirko 10 kratkih novel na temo ljubezni. V njih spoznamo glavne osebe, večinoma srednjih let, ki so se znašle pred velikimi življenjskimi spremembami, preizkušnjami, zaradi različnih dogodkov, ki jih je povzročil nek, mogoče čisto banalen dogodek v njihovem življenju, katerega v teh letih svojega življenja niso pričakovali. Beremo lahko o različnih oblikah ljubezni med partnerji, družinskih odnosih, soočanju z lastnimi čustvi … Glavni junaki so ovdoveli moški, ki po ženini smrti počasi odkriva njen skriti svet, ženska, ki moževo bolezen lažje prenaša v družbi ljubimca, zapuščen situiran moški, ki končno najde novo partnerko ravno takrat, ko njegova žena zapusti ljubimca in se vrne domov, mama samohranilka, osamljena ženska, ki na božični večer stopi v prodajalno pohištva …Vsaka zgodba »pripoveduje o ljubeznih, ki se zgodijo komur koli, kjer koli, kadar koli, v katerem koli obdobju življenja na kakršen koli način in ko je to najmanj pričakovati.«


Haywood, Sarah

Kaktus

Susan Green je 45-letna uspešna, neodvisna, samostojna ženska. Njeno življenje je do potankosti načrtovano in urejeno.  Neurejena čustva ne sodijo v enačbo njenega popolnoma urejenega življenja, zato se izogiba osebnim odnosom. Ko se nenadoma sooči z izgubo matere in se z bratom spre zaradi dediščine, ugotovi, da se v življenju le ne da nadzorovati vsega. Takrat v njeno življenje vstopi Rob, v katerem najde zaveznika, ki jo nauči, da imajo kaktusove bodice popolnoma drugačen namen, kot je mislila.


Quin-Harkin, Janet

Toskanski otrok

Med drugo svetovno vojno, leta 1944, letalo britanskega pilota Huga strmoglavi in pristane v Toskani, ki je pod nemško okupacijo. Ranjeni Hugo poišče zavetje v ruševinah tamkajšnjega samostana, kjer ga najde domačinka Sofija. Medtem ko skrbi za ranjenega pilota, med njima vzplamti ljubezen.
Zgodba se nadaljuje trideset let kasneje, ko Hugova hči Joanna najde očetovo pismo, ki je naslovljeno na Sofijo. Ko ga prebere, se odloči, da mora raziskati, kaj se je zgodilo, zato se odpravi na potovanje v Toskano.


Backman, Fredrik

Tesnoba do roba

Življenje se ne obrne vedno tako, kot si predstavljamo. Dan pred silvestrovim se nek moški iz obupa odloči, da bo oropal banko. Podvig je neuspešen in ker ga lovi policija, se zateče v stanovanje, ki si ga ogleduje skupina ljudi. Le-ti postanejo njegovi talci. Vendar talci niso takšni, kot je mislil. Policija obkoli stavbo in medtem ko minevajo ure, se talci in ugrabitelj bolj spoznajo ter ugotovijo, da imajo zelo veliko skupnega. Ropar se zave, da ima le dve možnosti: izpustiti talce ali ostati v stanovanju z ljudmi, ki so naporni, razdražljivi in ga zelo spominjajo nase…


Miranda, Megan

Popolna neznanka

V majhnih mestih imajo vsi skrivnosti. Kako lahko razkrijemo resnico, če ob tem poskušamo skriti lastno preteklost? Leah Stevens, propadla novinarka, se odloči, da bo za vedno odšla iz Bostona. Ravno takrat pa naleti na staro prijateljico, Emmy Gray, ki je končala težavno zvezo in si poskuša ustvariti novo življenje Emmy predlaga Leah, da se skupaj odselita na pensilvansko podeželje in si tam ustvarita novo življenje. Vendar nov začetek zasenči strašen dogodek. V bližini njune hiše napadejo žensko, ki je srhljivo podobna Leah, nekaj dni kasneje pa izgine Emmy. Leah se odloči, da jo bo našla, zato začne sodelovati z detektivom Kylom Donovanom. Ko pa začnejo preiskovati Emmyjino življenje, ugotovijo, da za seboj ni pustila nobene sledi, zato policija začne dvomiti v to, da Emily Gray sploh obstaja. Kmalu je ogrožena tudi Leahina verodostojnost, zato se odloči, da bo sama raziskala prijateljičino izginotje.


Iturbe, Antonio

Knjižničarka iz Auschwitza

Antonio Iturbe je v tem romanu zapisal zgodbo takrat 14-letne Dite Kraus, ki je bila z mamo in očetom zaprta v Auschwitzu. Živi v bloku 31, katerega poveljnik, Fredy Hirsch, jo nekega dne vpraša, če bi bila pripravljena varovati osem knjig, ki so jih mimo stražarjev pretihotapili v taborišče. Ko Dita odgovori pritrdilno, postane knjižničarka najmanjše knjižnice na svetu. Dita vsak dan tihotapi te knjige iz Hirscheve sobe do učiteljev in na koncu dneva nazaj v skrivališče. Ko pritegne pozornost doktorja Mengeleja, pa se začne bati za svoje življenje in življenje svojih bližnjih.


Castillo, Javier

Vse, kar se je zgodilo z Mirando Huff

Ryan in Miranda Huff sta mlad par, ki se sooča z zakonsko krizo. Ko jima terapevt predlaga, naj preživita nekaj dni v novem okolju, se odločita, da bosta za konec tedna odpotovala v kočo sredi gozda. Dogovorita se, da bo Miranda odpotovala že zjutraj, Ryan pa se ji bo pridružil popoldan, ko zaključi s svojimi obveznostmi. Ko pa Ryan prispe do koče, tam ne najde nikogar, le dva kozarca na kuhinjski mizi ter krvavo kopalnico. Miranda je izginila, edini osumljenec pa je on.


Delaney, J. P.

Popolna žena

Ko se Abbie Cullen zbudi iz sanj, ne ve, kje je in kaj se je zgodilo z njo. Leži v bolniški postelji, ob njej pa je moški,ki se ji predstavi kot njen mož, ki je tudi ustanovitelj enega od najbolj inovativnih podjetij v Silicijevi dolini. Pove ji, da je pred leti doživela nesrečo, vendar jo je on ponovno ustvaril kot robota. Abbie je torej znanstveni čudež. Kmalu jo Tim odpelje domov k njunemu sinu Dannyju, kljub nasprotovanju enega od sodelavcev, ki pravi, da še ni pripravljena na resnično življenje. Ko robot Abbie poskuša najti svoje mesto v človeškem svetu – in v življenju Tima in Dannyja – se ji začnejo vračati spomini na Abbiejin človeški obstoj. Nekatere podrobnosti se ji seveda ne zdijo smiselne. Zakaj prejema besedilna sporočila od anonimnega pošiljatelja, znanega le kot »Prijatelj«? Zakaj je človeška Abbie imela skrivni iPad? Kmalu se začne spominjati stvar, ki ji jih je njen mož zamolčal, vračajo se ji spomini o njunem zakonu, zato začne dvomiti o moževih namenih in njegovi razlagi dogodkov. Abbie si postavi vprašanje, kaj se ji je pred petimi leti v resnici zgodilo in ali ima pri tem prste vmes njen mož?