Priporočene knjige

Paasilinna, Arto

Ladjar z lepimi stopali

Aulis Rävänder je ladjar in lastnik vlačilca. Je najsrečnejši človek na svetu, saj ima najboljšo službo na svetu ter najboljšo ženo. Vendar Aulis še ne, da njegova žena ni tako zadovoljna z življenjem na ladji, kot on. Ko mu Liisa pove, da ima ljubimca in bi se rada ločila, se Aulisu poruši svet. V trenutku obupa se odloči, da bo poklical številko za pomoč ljudem v stiski, vendar po pomoti vtipka številko salona za pedikuro. Ko spozna kozmetičarko Irene, se njegov klic izkaže za srečo v nesreči. Ko Irene ugotovi, kako lepa stopala ima Aulis, pa se zgodba začne odvijati v popolnoma drugi smeri, kot bi pričakovali.


Ware, Ruth

Igra laži

Nekega hladnega junijskega jutra ženska sprehaja svojega psa. Pes nenadoma podivja in še preden bi ga lahko ustavila, steče v vodo in zagrabi nekaj, kar se na prvi pogled zdi kot palica, vendar se izkaže, da gre za truplo. Kmalu za tem tri ženske prejmejo sporočilo, za katerega so upale, da ga nikoli ne bodo prejele. Piše samo: »Potrebujem te.« V romanu se razkrije zgodba štirih prijateljic, ki so v mladih letih igrale t. i. igro laži, katere namen je bil ljudi prepričati o resničnosti najbolj neverjetnih zgodb, igra pa je imela le eno pravilo, in sicer da si med seboj na lažejo. Toda njihova igra je imela resne posledice in zdaj jim grozi, da bo vsa resnica prišla na dan.


Dicker, Joël

Knjiga o Baltimorskih

Marcus Goldman išče navdih za svoj novi roman. Da bi mu pisanje lažje steklo, se odloči kupiti hišo v mirnem okolju na Floridi. Ko ugotovi, da je njegova nova soseda njegovo nekdanje dekle Alexandra, se Marcus začne spominjati mladosti in povezanosti treh bratrancev, dveh iz veje Baltimorskih in enega iz veje Montclarskih Baltimorov. Bratrance je vse od otroštva povezovala močna vez, ki se je skrhala pred veliko leti neke noči pred zahvalnim dnem. V romanu se prepletata razmišljanje odraslega Marcusa ter njegovi spomini na otroška leta, na koncu romana pa se odkrijejo skrivnosti, ki so bile dolga leta pozabljene.


Ishiguro, Kazuo

Ostanki dneva

Zgodba se dogaja nekega vročega poletja, leta 1956. Butler Stevens se na prigovarjanje svojega novega delodajalca odpravi na nekajdnevni izlet po angleškem podeželju. Glavni cilj potovanja pa ni spoznavanje naravnih lepot južne Anglije, temveč srečanje z gospodično Kenton, nekdanjo sodelavko, za katero upa, da mu jo bo uspelo prepričati, naj se vrne v svojo nekdanjo službo. Vzporedno z zgodbo poteka Stevensovo spominjanje na stare čase, v življenje v tridesetih letih, ko je še bil v službi pri lordu Darlingtonu. Predvsem pa se spominja svojega odnosa z gospodično Kenton, katerega narave pa še po mnogih letih ni določil. Glavne teme romana so izgubljene priložnosti, izgubljena ljubezen ter obžalovanje.


Stamm, Peter

Sedem let

Avtor v romanu prikaže zapletenost človekove psihe in medsebojnih odnosov, skozi zgodbo mladega arhitekta Alexandra, ki je sedem let razpet med dve ženski. Alexander je že od študentskih let v zvezi s Sonjo, ki je omikana, privlačna, hči premožnih staršev, torej idealna partnerica. V njunem partnerstvu je vse podrejeno redu in pragmatičnim rešitvam. Njuna zveza ni plod ljubezni, temveč razumski odločitvi, da zaradi skupnih interesov sodita skupaj. Alexander pa poleg zveze s Sonjo vzdržuje zvezo s Poljakinjo Iwono, ki jo je spoznal v času študija. Iwona je Sonjino popolno nasprotje, je vase zaprta in neprivlačna ženska, poleg katere pa se Alexander počuti ljubljenega in sprejetega, zato zveze z njo ne more prekiniti. Zgodba se začne zapletati, ko Alexander in Sonja nikakor ne moreta dobiti otroka, Iwona pa se popolnoma prepusti toku dogodkov.


Mogi, Ken

Ikigaj

Japonci govorijo o ikigaju kot o “razlogu, da zjutraj vstanejo”. Je nekaj, s čimer ohranjate navdušenje nad življenjem. Toda kako najdeš svoj lasten ikigaj in kako le-ta prispeva k sreči? »Ikigaj je japonska beseda, ki opisuje užitke in pomene življenja. Sestavljena je iz besedic iki (živeti) in gaj (razlog).« Avtor našteje pet ključni stebrov ikigaja, ki so: začnimo z majhnim, osebna osvoboditev, usklajenost in trajnost, radost je v malenkostih, prisotnost tukaj in zdaj. Ikigaj se v bistvu skriva v svetu malih stvari. Nevroznanstvenik in najprodornejši japonski pisatelj Ken Mogi nam ponudi vpogled v takšen način življenja, knjiga pa vključuje tudi znanstvene raziskave in izkušnje iz prve roke ter barvito pripoved o japonski kulturi in zgodovini ter nasvete za boljše zdravje in daljše življenje.


King, Greg

Umor Franca Ferdinanda

Na dan svetega Vida, 28. junija 1914, se je Franc Ferdinand, avstrijski nadvojvoda, od leta 1889 prestolonaslednik Avstro-Ogrske z ženo Zofijo nahajal v Sarajevu kjer so bile vojaške vaje. Streli Gavrila Principa so pokosili prestolonaslednika in njegovo ženo. Njegova smrt je bila povod za 1. svetovno vojno, njun umor je tudi po sto letih ostal nepojasnjen. Nadvojvoda je namreč zagovarjal mirovniško politiko in s tem zaviral vojaško posredovanje.

Franc Ferdinand si je za ženo izbral baronico Zofijo Chotek, ljubezen svojega življenja in s tem nasprotoval željam dvora in cesarja Franca Jožefa. Rodili so se jima trije otroci, ki so postali prve sirote svetovne vojne. Po njuni smrti so živeli v izgnanstvu, prenašali so koncentracijska taborišča in neupravičeno blatenje staršev.

V knjigi, ki je napisana po še neobjavljenih virih, spoznamo resnično ljubezensko zgodbo para, spletke dvora in takratno politiko.

Za resnico in dediščino se še vedno, zaenkrat neuspešno, bori njuna pravnukinja Sophia Hohenberška.


Chamorro Balda, Ignacio

Terapija Clark

Terapija Clark je sistem samozdravljenja, ki ga je razvila kanadska raziskovalka dr. Hulda R. Clark. Glavna značilnost njene terapije je, da gleda na organizem kot celoto.

Zdravljenje temelji na razstrupljanju organizma in odstranitvi patogenih organizmov, ki so povzročitelji različnih bolezni. Za zdravljenje se ne smejo uporabljati zdravila, ki organizmu škodijo. V tej terapiji se uporabljajo naravne sestavine, kot so: vitamini, minerali, ekstrakti rastlin. Telo mora postaviti svoj imunski sistem, da se lahko samo bori proti boleznim.

V knjigi najdemo nasvete za vsakdanjo uporabo kako pomagati našemu  imunskemu sistemu kot so: pitje prekuhane vode, odstranitev amalganskih plomb, omejitev vnosa hrane, ki vsebuje strupene snovi, čiščenje črevesja, jeter in ledvic, čiščenje parazitov, uporaba prehranskih dodatkov: selen, germanij, vitamin C idr.

V tej knjigi so zbrane smernice, ki temeljijo na naturopatiji, ortomolekularnih prehranskih dodatkih in bioresonanci.


Litterae pictae

Morda komu že naslov dela pove, da je govora o profesorici, medievistki, kodikologinji, umetnostni zgodovinarki in paleografinji ddr. Nataši Golob, kateri je ob sedemletnici posvečen pričujoč zbornik prispevkov.

S svojim znanstveno-raziskovalnim delom na področju rokopisnega gradiva je slovensko zgodovino srednjega veka postavila ob bok priznanim evropskim centrom za proučevanje srednjeveške umetnosti. Kot takšna je imela dostop do redkih in pomembnih rokopisov. Tudi s svojim poljudnoznanstvenim delom je vplivala na razumevanje srednjeveške umetnosti v različnih okoljih: različne objave, radijske in televizijske oddaje, predavanja, razstave, knjige. Kot pedagoginja je vse nove izsledke delila s svojimi študenti. V predmetnik je uvajala nove predmete, sodelovala je pri pripravi novih študijskih programov ter pri snovanju učnih gradiv na osnovnošolski in srednješolski ravni. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Tudi v naši knjižnici najdete nekatere njene knjige: Srednjeveški rokopisi, Srednjeveški kodeksi iz Stične, O srednjeveških igrah in smehu, Umetnostna zgodovina, Manuscripta idr.


Komat, Anton

Zemlja, voda, seme

Avtor je v svojem delu zapisal: »Podoba propada sveta, ki je v rokah človeka in odvisna od njegovih odločitev, je nekaj povsem novega. Prej so bile te zadeve predmet odločitev bogov.«

Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, naravovarstvenik, je mož, ki je postal sinonim za naravo.

V svoji novi knjigi predstavlja temelje varne prihodnosti naroda, ki pravi, da so trije: zadostna površina rodovitne prsti, neoporečni viri žive vode in ohranjanje semen tradicionalnih sort kulturnih rastlin.

Glavni vzroki za ogrožanje prsti v Sloveniji so onesnaževanje in zastrupljanje tal, melioracije, regulacije rek, gradbeni posegi v prostor. Humus pa je vir življenja. Vsak bi moral imeti košček vrta.

Življenje na Zemlji je popolnoma odvisno od vode. Onesnaženje voda je splošen družbeni problem. In kaj naredimo mi kot posamezniki za manjše onesnaženje voda?

Semena potujejo skozi prostor in čas. Ko napoči primeren trenutek, vzcveti novo življenje. Semena, ki so jih vzgojili predniki, so rastline prilagojene našemu okolju in bi jih bilo potrebno ustrezno zaščititi. »Če bomo izgubili semena, bomo izgubili prehransko suverenost«, pravi avtor.