Priporočene knjige

Coelho, Paulo

Hipi

Paulo Coelho v tem romanu opisuje svoje bogate osebne življenjske izkušnje. Povadal nam bo zgodbo o mladem, dolgolasem hipiju, ki želi postati pisatelj, zato se odpravi na potovanje po svetu, da bi bolje spoznal sebe. V središču Amsterdama spozna Nizozemko Karlo, ki ga prepriča, da se ji pridruži na njenem potovanju in skupaj prepotujeta Evropo in Srednjo Azijo s poceni avtobusom. Paulo in Karla se na skupni poti zaljubita, kar spremeni njuni življenji in vodi do odločitev, ki bodo vplivale na njuno življenje.


Jansson, Susanne

Skrivnostno barje

Mlada biologinja Nathalie pride v Mossmarken, da bi za svojo doktorsko disertacijo raziskovala v opustelo barje Mossmarken. Med ljudmi se širijo govorice, da naj bi v barju izginjali ljudje. Ko Nathalie v barju najde nezavestnega moškega, se začne policijska preiskava, tekom katere se izkaže, da je Nathalie pravzaprav domačinka, ki se je odselila pred veliko leti, ko se je zgodilo nekaj grozljivega. Preiskovati začne svojo preteklost in kmalu pride do presenetljivih odkritij.


Steadman, Catherine

Nekaj je v vodi

Erin in Mark sta mlad par z bleščečo prihodnostjo. Erin je ustvarjalka dokumentarnih filmov, Mark pa uspešen bančnik. V njunem na videz popolnem življenju se prve razpoke pokažejo nekaj tednov pred poroko, ko Mark ostane brez službe. Pa vendar sta odločena, da bo vse v redu in si rezervirata sanjske medene tedne na Bora Bori. Mark, ki je navdušen potapljač, prepriča Erin, da se mu pridruži. Erin se le s težavo pridruži svojemu možu, vendar jo le-ta prepriča, da bo vse v redu in tako tudi je … vse dokler v vodi ne najdeta nečesa, kar bo za vedno spremenilo njuni življenji in ogrozilo vse, kar jima je ljubo.


Yoon, Nicola

Vse, vse

»V osnovi sem alergična na svet. Karkoli lahko sproži napad bolezni. Nihče ne pozna sprožilcev, vsi pa poznajo posledice. Moja mami pravi, da sem skoraj umrla, ko sem bila dojenček. SCID Row, torej. Nikoli ne grem od doma, že sedemnajst let nisem šla,« nam na začetku romana zaupa 17-letna Madeline Whittier, ki s svojo materjo živi v neprodušno zaprtem in steriliziranem domu. Ko se v sosednji hiši naseli fant Olly, pa se prebudi tudi Madelinino zanimanje za zunanji svet. Olly in Madeline se kmalu spoprijateljita, njuni življenji pa se za vedno spremenita.


Avdic, Åsa

Otok

Zgodba se odvija na samotnem otoku Isola na Švedskem, leta 2037. Anno Francis angažirajo, da bi na otoku opazovala in ocenjevala skupino kandidatov, ki se potegujejo za mesto v obveščevalni službi. Prvi večer mora uprizoriti svojo smrt, nato pa skrita za zidovi hiše opazovati, kako se bodo ostali odzvali na dejstvo, da se med njimi skriva morilec. Kdo bo prevzel nadzor nad situacijo? Kdo bo pod pritiskom in koga bo strah? Anna mora oceniti, kateri kandidat se bo v tej izjemno kruti situaciji najbolje znašel. Kmalu ugotovi, da stvari niso takšne, kot se zdijo, surov psihološki eksperiment pa se spremeni v bitko za življenje.


Bach, Tabea

Otok kamelij

Sylvia in Holger sta uspešen par, ona finančna svetovalka, on nepremičninski posrednik. Ko Sylvia izve, da je od odtujene tet podedovala propadajočo vilo v Bretaniji, se odloči da zaradi prezaposlenosti nima časa, da bi se ukvarjala s tem in moža pooblasti za prodajo. Sylvia si kmalu premisli in odpotuje na otok, ki jo popolnoma očara, a njen mož ima z otokom drugačne načrte …


Morris, Heather

Tetovator iz Auschwitza

Roman temelji na resnični zgodbi Laleta Sokolova, slovaškega Juda, ki je preživel Auschwitz-Birkenau in si nazadnje ustvaril dom v Avstraliji. Ko je slovaška vlada klonila pred Hitlerjem in so se Judje javiti oblastem, se je Lale prostovoljno odpravil na pot, v upanju, da bo njegovi družini tako prizaneseno. Z iznajdljivostjo se je naredil nepogrešljivega; priskrbel si je službo kot tetovator, ki se mu je gnusila, vendar mu je vseeno omogočala nekaj privilegijev, ki jih je izkoristil zato, da je pomagal vsem, katerim je lahko. Ko je spoznal Gito, ljubezen svojega življenja, si je prisegel, da bosta preživela taborišče in skupaj zaživela nekje daleč.


Wiking, Meik

Lykke

Danska pogosto velja za najsrečnejšo državo na svetu. Avtor knjige meni, da se o sreči lahko največ naučimo prav od Dancev, zato zbira dokaze, zgodbe in nasvete iz najsrečnejše države na svetu – od tega, kako preživljati prosti čas, kako se povezovati s svojimi sosedi, skuhati najboljšo večerjo ipd. Knjiga je vodnik za to, kako lahko v svojem življenju najdemo malo več lykkeja.


Sweeney, Cynthia D'Aprix

Gnezdo

Vsaka družina ima svoje težave, vendar je družina Plumb še posebej znana po svoji disfunkcionalnosti. Na neobičajno hladno popoldne v New Yorku se bratje in sestre Plumb zberejo, da bi se dogovorili glede družinskega sklada, imenovanega Gnezdo, ki bo njihov čez nekaj mesecev. Sklad je dosegel veliko višjo vrednost, kot so kadar koli pričakovali. Vsak od bratov in sester pa ima že izdelan načrt kako porabiti denar – za reševanje samopovzročenih finančnih težav. Roman Gnezdo je zgodba o moči družine ter prijateljstvu, na zanimiv način pa nam prikaže tudi, kako denar vpliva na medsebojne odnose, kaj se z leti zgodi z našimi ambicijami ter to, kako nepretrglijiva je vez s tistimi, ki jih imamo radi.


Walsh, Rosie

Moški, ki ni poklical

Glavna junakinja Sarah pripotuje iz ZDA na dopust k staršem v Anglijo. Popolnoma nepričakovano spozna moškega, s katerim preživi sedem nepozabnih dni. Prepričana je, da je našla ljubezen svojega življenja, nato pa se ji moški več ne oglasi, s čimer se Sarah ne more sprijazniti. Vsi jo prepričujejo, naj ga neha iskati in sanjariti o njem, vendar tega ne zmore, saj je prepričana, da se mu je zgodilo nekaj hudega. Kakšen razlog bi sicer imel za to, da je ni poklical?