Priporočene knjige

Yoon, Nicola

Vse, vse

»V osnovi sem alergična na svet. Karkoli lahko sproži napad bolezni. Nihče ne pozna sprožilcev, vsi pa poznajo posledice. Moja mami pravi, da sem skoraj umrla, ko sem bila dojenček. SCID Row, torej. Nikoli ne grem od doma, že sedemnajst let nisem šla,« nam na začetku romana zaupa 17-letna Madeline Whittier, ki s svojo materjo živi v neprodušno zaprtem in steriliziranem domu. Ko se v sosednji hiši naseli fant Olly, pa se prebudi tudi Madelinino zanimanje za zunanji svet. Olly in Madeline se kmalu spoprijateljita, njuni življenji pa se za vedno spremenita.


Avdic, Åsa

Otok

Zgodba se odvija na samotnem otoku Isola na Švedskem, leta 2037. Anno Francis angažirajo, da bi na otoku opazovala in ocenjevala skupino kandidatov, ki se potegujejo za mesto v obveščevalni službi. Prvi večer mora uprizoriti svojo smrt, nato pa skrita za zidovi hiše opazovati, kako se bodo ostali odzvali na dejstvo, da se med njimi skriva morilec. Kdo bo prevzel nadzor nad situacijo? Kdo bo pod pritiskom in koga bo strah? Anna mora oceniti, kateri kandidat se bo v tej izjemno kruti situaciji najbolje znašel. Kmalu ugotovi, da stvari niso takšne, kot se zdijo, surov psihološki eksperiment pa se spremeni v bitko za življenje.


Bach, Tabea

Otok kamelij

Sylvia in Holger sta uspešen par, ona finančna svetovalka, on nepremičninski posrednik. Ko Sylvia izve, da je od odtujene tet podedovala propadajočo vilo v Bretaniji, se odloči da zaradi prezaposlenosti nima časa, da bi se ukvarjala s tem in moža pooblasti za prodajo. Sylvia si kmalu premisli in odpotuje na otok, ki jo popolnoma očara, a njen mož ima z otokom drugačne načrte …


Morris, Heather

Tetovator iz Auschwitza

Roman temelji na resnični zgodbi Laleta Sokolova, slovaškega Juda, ki je preživel Auschwitz-Birkenau in si nazadnje ustvaril dom v Avstraliji. Ko je slovaška vlada klonila pred Hitlerjem in so se Judje javiti oblastem, se je Lale prostovoljno odpravil na pot, v upanju, da bo njegovi družini tako prizaneseno. Z iznajdljivostjo se je naredil nepogrešljivega; priskrbel si je službo kot tetovator, ki se mu je gnusila, vendar mu je vseeno omogočala nekaj privilegijev, ki jih je izkoristil zato, da je pomagal vsem, katerim je lahko. Ko je spoznal Gito, ljubezen svojega življenja, si je prisegel, da bosta preživela taborišče in skupaj zaživela nekje daleč.


Wiking, Meik

Lykke

Danska pogosto velja za najsrečnejšo državo na svetu. Avtor knjige meni, da se o sreči lahko največ naučimo prav od Dancev, zato zbira dokaze, zgodbe in nasvete iz najsrečnejše države na svetu – od tega, kako preživljati prosti čas, kako se povezovati s svojimi sosedi, skuhati najboljšo večerjo ipd. Knjiga je vodnik za to, kako lahko v svojem življenju najdemo malo več lykkeja.


Sweeney, Cynthia D'Aprix

Gnezdo

Vsaka družina ima svoje težave, vendar je družina Plumb še posebej znana po svoji disfunkcionalnosti. Na neobičajno hladno popoldne v New Yorku se bratje in sestre Plumb zberejo, da bi se dogovorili glede družinskega sklada, imenovanega Gnezdo, ki bo njihov čez nekaj mesecev. Sklad je dosegel veliko višjo vrednost, kot so kadar koli pričakovali. Vsak od bratov in sester pa ima že izdelan načrt kako porabiti denar – za reševanje samopovzročenih finančnih težav. Roman Gnezdo je zgodba o moči družine ter prijateljstvu, na zanimiv način pa nam prikaže tudi, kako denar vpliva na medsebojne odnose, kaj se z leti zgodi z našimi ambicijami ter to, kako nepretrglijiva je vez s tistimi, ki jih imamo radi.


Walsh, Rosie

Moški, ki ni poklical

Glavna junakinja Sarah pripotuje iz ZDA na dopust k staršem v Anglijo. Popolnoma nepričakovano spozna moškega, s katerim preživi sedem nepozabnih dni. Prepričana je, da je našla ljubezen svojega življenja, nato pa se ji moški več ne oglasi, s čimer se Sarah ne more sprijazniti. Vsi jo prepričujejo, naj ga neha iskati in sanjariti o njem, vendar tega ne zmore, saj je prepričana, da se mu je zgodilo nekaj hudega. Kakšen razlog bi sicer imel za to, da je ni poklical?


Kesič Dimic, Katarina

Vzgojarije

Katarina Kesič Dimic je profesorica defektologije in magistra antropologije, zaposlena kot specialna pedagoginja na redni osnovni šoli. Pri svojem delu se vsakodnevno srečuje s problematiko otrok s posebnimi potrebami ter otrok z učnimi in vzgojnimi težavami. V knjigi je zbranih 64 njenih zapisov z njenega bloga, ki so nastajali v letih 2014–2017 in predstavljajo resnične prigode iz njenega vsakdanjega življenja. Ti zapisi so pomembno branje za starše otrok s posebnimi potrebami, ki se v času šolanja svojega otroka zagotovo slej ali prej srečajo s specialnim pedagogom, in so namenjene tudi staršem, ki tega poklica ne poznajo dobro.


Kawakami, Hiromi

Aktovka

Nekega dne Tsukiko v bistroju na železniški postaji sreča svojega nekdanjega profesorja japonščine. Kljub starostni razliki treh desetletij kmalu ugotovita, da imata veliko skupnega, zato se začneta srečevati ob dobri hrani in sakeju. Tsukiko se kmalu zaljubi v svojega nekdanjega profesorja, le-ta pa ji čustva vrača. Njuna nenavadna ljubezenska zgodba se na koncu dopolni na nepričakovan način.


Gounelle, Laurent

Človek, ki je hotel biti srečen

Avtor knjige je nekaj dni pred vrnitvijo s počitnic na Baliju obiskal lokalnega zdravilca, saj je o njem slišal veliko dobrega. Zdravilec ga je pregledal in izgovoril stavek, na katerega ni bil pripravljen in mu je temeljito spremenil življenje: Zdravi ste, niste pa srečni. Po tem stavku, se mu je lastno življenje razkrilo v povsem novi luči in odločil se je, da se bo odpravil na največjo pustolovščino do sedaj – spoznavanja samega sebe – in ugotovil, da je sreča pravzaprav veliko preprostejša in veliko bolj na dosegu roke, kot si je kadar koli zamišljal.