Priporočene knjige

Lemaić, Vesna

Trznil je, odprla je oko

Zbirka kratkih zgodb je delo nagrajene avtorice Vesne Lemaić. Zgodbe, ki se vrstijo po kronološkem zaporedju, ganljivo prikazujejo ljubeč odnos med vnukinjo in dedkom. Ob tem nam avtorica odpira vrata v razmislek o prihodnosti, sedanjosti, preteklosti ter širšem toku življenja, ki se prepleta skozi zgodbe dedka in njegovega globokoumnega razmišljanja.


Jonasson, Jonas

Maščevanje je sladko, d. o. o.

Fantka je sredi kenijske savane zapustil oče, ki ni pričakoval, da bodo otroka našli Masaji in ga vzgojili v močnega in pametnega moškega. Ta se vrne v rodno Švedsko z načrtom za maščevanje. Seveda najde tudi pomoč, in sicer očetovo bivšo ženo Jenny.
Knjiga je polna nepričakovanih zapletov, humorja in seveda parodij na človeški značaj in sodobno družbo.


Prose, Nita

Sobarica

Molly Gray se težko znajde v družbi, saj ne premore družabnih veščin in ne razume drugih ljudi. Vzgajala jo je babica, ki ji je zelo poenostavljeno predstavila svet, v katerem se po njeni smrti Molly sama težko znajde. Kmalu je prisiljena poiskati službo, zato se zaposli kot sobarica v hotelu s petimi zvezdicami. Ker zelo rada čisti, z veseljem opravlja to delo, vendar pa se vse spremeni, ko nekega jutra vstopi v hotelsko sobo Charlesa Blacka in ga najde mrtvega. Ker sama vidi veliko stvari, ki jih drugi po navadi spregledajo, se kmalu zaplete v iskanje morilca


Jewell, Lisa

Brez nje

Ellie Mack je pri 15-ih letih izginila na poti v knjižnico. Policija je primer njenega izginotja zaključila kot pobeg od doma. Njena mama Laurel ni hčerinega izginotja nikoli prebolela, zaradi neprestanega iskanja izginule hčere je propadel njen zakon, zato se je ločila od moža in pozneje tudi odtujila od preostalih dveh otrok. Deset let po Elliejinem izginotju skuša Laurel znova sestaviti svoje življenje. V neki kavarni spozna Floyda Dunna, ki jo takoj očara, zato se z njim spusti v razmerje. Kmalu zatem spozna njegovi hčeri. Njegova mlajša Poppy je neverjetno podobna njeni izginuli hčeri, zato jo začnejo znova mučiti neodgovorjena vprašanja glede njenega izginotja.


Quin-Harkin, Janet

Beneška skicirka

Zgodba je razdeljena na dva dela in se dogaja v dveh različnih letih v dveh različnih državah: v Benetkah, leta 1938 in v Angliji, leta 2001.

Učiteljica likovne umetnosti Juliet Browning leta 1938 prispe v Benetke, s štipendijo za študij. Tam spozna Leonarda Da Rossija, vendar jima usoda ni naklonjena, saj Leo pripada plemiški družini.

Leta 2001 se Caroline Grant loči od moža, nato pa umre še njena ljubljena teta, ki ji zapusti skicirko in tri ključe, pred smrtjo pa ji zašepeta »Benetke«. Caroline se odloči, da bo tetin pepel raztresla v Benetkah in razvozlala skrivnost, ki je več kot šestdeset let ostajala skrbno zakopana.

Z vsakim ključem se začnejo razkrivati Lettiejina preteklost, prepovedana ljubezen, izguba in pogum.


Prescott, Lara

Skrivnosti, ki smo jih varovale

Na eni strani spoznamo zgodbo nastanka romana Doktor Živago in posredno tudi ljubezensko zgodbo med Pasternakom in njegovo ljubico in muzo, Olgo Ivinskajo. Pasternak je zaradi pisanja svojega romana v nemilosti pri ruskih oblasteh.
Na drugi strani spoznamo Sally in Irino, vohunki in kurirki, ki sta zaposleni v tipkarskem studiu CIE v Washingtonu, ki jima na vrhuncu hladne vojne dodelijo pomembno nalogo: pretihotapiti Pasternakov roman Doktor Živago iz ZSSR, kjer ga oblasti ne želijo izdati, in tako poskrbeti, da pride do ruskih bralcev.


Svetek, Irena

Rdeča kapica

Roman je prvi v seriji psiholoških kriminalk, katerih glavni lik je okrožni državni tožilec Mio Aurelli. Sredi ljubljanskega parka na Kodeljevem odkrijejo truplo brutalno umorjene trinajstetne deklice, oblečene v rdeč plašč. Kriminalistično preiskavo vodi okrožni državni tožilec Mio Aurelli, zasvojenec z igrami na srečo, ki preboleva nedavno ločitev. Pot do rešitve primera ga vodi v pot do resnice pa ga vodi v majhno mesto na jugu Srbije, kjer je bila pred leti na krut način umorjena mlada ženska. Aurelli mora ugotoviti, kako sta zgodbi povezani.


Rijavec, Petja

Meter in pol pomladi

Kot nam daje slutiti že naslov romana, se zgodba odvija v času epidemije koronavirusa, v času zaprtja države. Spoznamo prebivalce mirne ljubljanske blokovske soseske: samohranilko Jasmino, upokojenca Martina in Anito, avtomehanika in trdnega nacionalista Boža ter premožno štiričlansko družino (učiteljica Tanja, zobozdravnik Žak, sin Nejc, hčerka Lina). Martin in Anita sta upokojenski par, njun sin se je odselil v Avstralijo in nima veliko stikov z njima, zato za »svojega« vzameta Jasmininega sina Filipa, ki ga pogosto čuvata. Jasmina je prodajalka, ki za dodaten zaslužek še čisti stanovanja – tudi stanovanje ljubimčeve družine. Zobozdravnik Žak je Jasminin ljubimec, ki je vse bolj odtujen od Žene Tanje, pa tudi od otrok, zato ne opazi njihovih stisk. Božo je nacionalist, ki sovraži vse, kar ni slovensko, naokoli se sprehaja z nevarnim psom, za nameček pa se zaljubi še v Jasmino. Njihove zgodbe se nepričakovano prepletejo in prikažejo se razpoke v njihovih življenjih.


Bussi, Michel

Ne izpusti me

Martial Bellion, njegova žena Liane in njuna šestletna hčerka uživajo na počitnicah na idiličnem otoku Reunion. Ura je 15.01 in gostje lenarijo pri bazenu. Liane gre v sobo, od koder se več ne vrne. Čez nekaj časa zaskrbljen Martial zaupa hčer v varstvo paru, s katerim so se spoprijateljili, in gre iskat ženo. Liane ni v sobi, prav tako ni njenih oblačil. Obstajajo znaki boja in krvi, zato pokličejo policijo. Toda pričevanja prič se ne ujemajo z Martialovo različico dogodkov. Ko le-ta s hčerjo pobegne, so vsi prepričani o njegovi krivdi, policist Christos pa se odloči, da bo zadevi prišel do dna.


Konc Lorenzutti, Nataša

Beseda, ki je nimam

Sonja začne po nonini smrti raziskovati družinsko zgodovino. Predvsem jo zanima, kaj se je zgodilo z nonino sestro, ki je kot dojenček izginila, potem ko so jo med vojno nacisti ločili od staršev. Tako se loti raziskovanja usode t. i. ukradenih otrok.
Roman temelji na resničnih zgodbah o v Sloveniji ukradenih otrocih, ki so bili med 2. svetovno vojno odpeljani v Nemčijo.


Dirnbek, Jernej

Tramp

Glavna junaka, Metod in Zmago, nekega večera ob šanku ugotovita, da v življenju nista ničesar dosegla, delo jima ne diši, oba pa bi rada hitro in veliko zaslužila. Zato se zmenita, da bosta izpeljala ugrabitev ter nato zahtevala visoko odkupnino. Odločita se za eno poskusno ugrabitev, kateri bo sledila še prava. Vendar se vse zaplete že pri prvi ugrabitvi – ko ugrabita brezdomca Trampa, zadeva uide nadzoru.


Musso, Guillaume

Skrivno življenje pisateljev

Nathan Fawles je uspešen pisatelj, ki je izdal tri zelo uspešne knjige, nato pa se je brez pojasnila umaknil na samoten otok, kjer je živel odmaknjen od ljudi. Na otok pride mlada novinarka, Mathilde Monney, ki pod pretvezo obišče Nathana, kateremu je hitro jasno, da obisk ni samo novinarske narave. Kmalu se na otoku zgodi grozljiv umor, na plan pa pridejo tudi pisma ki jih je Nathan napisal neki skrivnostni osebi S. Zgodbo nato dodatno zaplete še Mathilde, ki od Nathana zahteva, da ji pojasni staro družinsko skrivnost, a za nekatere skrivnosti bi bilo bolje, da jih nikoli ne razkrijejo …


Fowler, Therese

Prijazna soseska

Oak Knoll je prijazna soseska mesta v Severni Karolini. V soseski živita temnopolta botaničarka Valerie in njen nadarjen sin Xavier, ki je dobil štipendijo za študij na glasbenem konservatoriju v San Franciscu, kamor odhaja jeseni. Valerie obožuje rastlinje v soseski, predvsem ji je pri srcu njen stoletni hrast. Ko prodajo sosednjo parcelo, se Valerie in njen sin veselita novih sosedov. Sprva kaže, da se bodo sosedje dobro razumeli, vse dokler gradbeno podjetje, ki ga najame sosed, ne uniči korenin Valeriejinega hrasta. Takrat se med družinama začne vojna. Sredi tega kaosa se Xavier zaljubi v sosedovo hčer Juniper.


Frances, Michelle

Sestri

Abby in Ellie si že kot otroka nikoli nista bili blizu. Zdaj, pri svojih tridesetih, imata vsaka globoko zakoreninjene zamere druga do druge – Abby je na sestro ljubosumna zaradi njenega videza ter njenega statusa mamine najljubše. Ellie pa medtem zavida Abby, ker ima popolnega možu in vilo na italijanskem otoku Elba. Ko Abby povabi Ellie na počitnice, obe sestri vidita to, kot priložnost za reševanje starih zamer. Vendar pa ob prisotnosti njune mame Susanna kmalu privrejo na dan stare zamere, Ellie pa začne sumiti, da Abby in mama nekaj skrivata.


Craveri, Benedetta

Ljubice in kraljice

Avtorica knjige je priznana italijanska avtorica, esejistka in literarna kritičarka Benedetta Craveri, ki je profesorica na Univerzi s. Orsole Benincasa v Neaplju, sodeluje pa tudi s pariško Sorbono. Benedetta Craveri se je specializirala za študij življenja intelektualcev v francoskih salonih ter na dvorih različnih kraljev in je odlična poznavalka obdobja evropskega neoklasicizma. V svoji knjigi opisuje nekatere od žensk, ki so v bile v svojem času pomembne in vplivne ter so krojile evropsko in svetovno zgodovino, kot so npr. Katarina Medičejska, Margareta Valoijska »kraljica Margot«, Diane de Poitiers, Marija Terezija Avstrijska, Athénaїs de Montespan, Marija Leščinska, madame de Pompadour, Marija Antoaneta in druge.


Širok, Mojca

Evidenca

V središču Ljubljane, nedaleč od predsedniške palače policija v avtomobilu pred garažo upokojene profesorice Alme Zevnik najde truplo italijanskega poslovneža Enza Berardija. Avto je v lasti Mine Kralj, novinarke nacionalne televizije, ki je znana po svoji neprizanesljivosti in težki nravi ter posledično tudi nepriljubljenosti med novinarskimi kolegi. Kraljeva na soočenju kandidatov za evropske volitve obtoži ministra, da je bil sodelavec nekdanje jugoslovanske službe državne varnosti. Medtem na drugem koncu mesta trije mladi novinarji spletnega portala Razkrivajmo.si odkrijejo mahinacijo z zemljiščem ob največjem letališču v državi, v katero je vpleten vplivni poslanec. Vsi ti dogodki so na videz nepovezani, a vendar imajo skupne korenine v času pred osamosvojitvijo Slovenije …


Baldini, Laura

Maria Montessori

Maria Tecla Artemisia Montessori je bila italijanska zdravnica, učiteljica, filozofinja in dobrodelnica. Najbolj znana je po svoji metodi poučevanja otrok – Montessori. Njena metoda se še dandanes uveljavlja v šolah po vsem svetu. Nastala je na podlagi dolgoletnega opazovanja otrok in njihovega spontanega učenja. Roman govori o življenju in delu Marie Montessori, ki je leta 1896 v rimski psihiatrični kliniki prvič srečala otroke, ki so jih imeli za »slaboumne«. Ko jim je ob naslednjem obisku prinesla igrače, so otroci oživeli, zagledala je srečo na njihovih obrazih in to je bil trenutek, v katerem se je začela njena odmevna pedagoška kariera


Reid, Taylor Jenkins

Vseh sedem mož Evelyn Hugo

Ostarela in osamljena nekdanja hollywoodska diva Evelyn Hugo je končno pripravljena povedati resnico o svojem glamuroznem in škandaloznem življenju. Ko izmed novinarjev, ki bi radi zapisali njeno zgodbo, izbere Monique Grant, neznano novinarko, katere kariera je v zatonu, je celo Monique presenečena nad njeno odločitvijo, pa vendar ji to vzbuja upanje na ponoven vzpon kariere. Tako začne zapisovati zgodbo Evelyn Hugo, od njenega prihoda v Los Angeles pa vse do konca njene igralske kariere, z vmesnimi zgodbami o njenih sedmih možeh. Bolj ko se Evelynina zgodba razpleta, bolj jasno postaja, da sta njuni življenji povezani na tragičen in nepovraten način.


Strout, Elizabeth

Olive Kitteridge

V obalnem mestecu Crosby upokojena učiteljica Olive Kitteridge stoično preživlja dneve s svojo družino. Olive je rahlo zajedljiva in cinična, zato pogosto deluje brezsrčno, a je zmeraj iskrena. Najpogosteje se zgraža nad spremembami v domačem mestecu in v svetu, pri tem pa ne opazi sprememb pri ljudeh, s katerimi je obkrožena dan za dnem. Življenjski zapleti ter težave someščanov in njene družine pa razkrijejo skrite plati bivanja v malem kraju, katerih posledica so manjše in večje tragedije, ki so vse na neki način povezane z Olive. Roman je bil nagrajen s Pulitzerjevo nagrado in po njem je HBO posnel z emmyjem nagrajeno istoimensko serijo.


Kondor, Vilmos

Zločini v Budimpešti

Septembra 1939 madžarsko-poljsko mejo odprejo za begunce, ki bežijo pred nemškimi in sovjetskimi vojaki. Na meji je tudi Zsigmond Gordon, novinar časopisa Magyar nemzet. Ko zagleda tri tovornjake Rdečega križa, se želi pogovoriti z enim od voznikov, a ta se odpelje naprej. Čez nekaj dni začne raziskovati in naleti na skrivni kazino. Medtem upokojeni glavni detektivski inšpektor Sándor Nemes dobi nalogo, ki je ne more zavrniti – preiskati mora, kam je šla pošiljka mamil poljskim vojakom. Obe preiskavi se naenkrat združita, Gordon in Nemes se zapleteta v raziskavo treh na videz nepovezanih smrti, njuna odkritja pa so presenetljiva.