Priporočene knjige

King, Greg

Umor Franca Ferdinanda

Na dan svetega Vida, 28. junija 1914, se je Franc Ferdinand, avstrijski nadvojvoda, od leta 1889 prestolonaslednik Avstro-Ogrske z ženo Zofijo nahajal v Sarajevu kjer so bile vojaške vaje. Streli Gavrila Principa so pokosili prestolonaslednika in njegovo ženo. Njegova smrt je bila povod za 1. svetovno vojno, njun umor je tudi po sto letih ostal nepojasnjen. Nadvojvoda je namreč zagovarjal mirovniško politiko in s tem zaviral vojaško posredovanje.

Franc Ferdinand si je za ženo izbral baronico Zofijo Chotek, ljubezen svojega življenja in s tem nasprotoval željam dvora in cesarja Franca Jožefa. Rodili so se jima trije otroci, ki so postali prve sirote svetovne vojne. Po njuni smrti so živeli v izgnanstvu, prenašali so koncentracijska taborišča in neupravičeno blatenje staršev.

V knjigi, ki je napisana po še neobjavljenih virih, spoznamo resnično ljubezensko zgodbo para, spletke dvora in takratno politiko.

Za resnico in dediščino se še vedno, zaenkrat neuspešno, bori njuna pravnukinja Sophia Hohenberška.


Chamorro Balda, Ignacio

Terapija Clark

Terapija Clark je sistem samozdravljenja, ki ga je razvila kanadska raziskovalka dr. Hulda R. Clark. Glavna značilnost njene terapije je, da gleda na organizem kot celoto.

Zdravljenje temelji na razstrupljanju organizma in odstranitvi patogenih organizmov, ki so povzročitelji različnih bolezni. Za zdravljenje se ne smejo uporabljati zdravila, ki organizmu škodijo. V tej terapiji se uporabljajo naravne sestavine, kot so: vitamini, minerali, ekstrakti rastlin. Telo mora postaviti svoj imunski sistem, da se lahko samo bori proti boleznim.

V knjigi najdemo nasvete za vsakdanjo uporabo kako pomagati našemu  imunskemu sistemu kot so: pitje prekuhane vode, odstranitev amalganskih plomb, omejitev vnosa hrane, ki vsebuje strupene snovi, čiščenje črevesja, jeter in ledvic, čiščenje parazitov, uporaba prehranskih dodatkov: selen, germanij, vitamin C idr.

V tej knjigi so zbrane smernice, ki temeljijo na naturopatiji, ortomolekularnih prehranskih dodatkih in bioresonanci.


Litterae pictae

Morda komu že naslov dela pove, da je govora o profesorici, medievistki, kodikologinji, umetnostni zgodovinarki in paleografinji ddr. Nataši Golob, kateri je ob sedemletnici posvečen pričujoč zbornik prispevkov.

S svojim znanstveno-raziskovalnim delom na področju rokopisnega gradiva je slovensko zgodovino srednjega veka postavila ob bok priznanim evropskim centrom za proučevanje srednjeveške umetnosti. Kot takšna je imela dostop do redkih in pomembnih rokopisov. Tudi s svojim poljudnoznanstvenim delom je vplivala na razumevanje srednjeveške umetnosti v različnih okoljih: različne objave, radijske in televizijske oddaje, predavanja, razstave, knjige. Kot pedagoginja je vse nove izsledke delila s svojimi študenti. V predmetnik je uvajala nove predmete, sodelovala je pri pripravi novih študijskih programov ter pri snovanju učnih gradiv na osnovnošolski in srednješolski ravni. Za svoje delo je prejela številne nagrade in priznanja.

Tudi v naši knjižnici najdete nekatere njene knjige: Srednjeveški rokopisi, Srednjeveški kodeksi iz Stične, O srednjeveških igrah in smehu, Umetnostna zgodovina, Manuscripta idr.


Komat, Anton

Zemlja, voda, seme

Avtor je v svojem delu zapisal: »Podoba propada sveta, ki je v rokah človeka in odvisna od njegovih odločitev, je nekaj povsem novega. Prej so bile te zadeve predmet odločitev bogov.«

Anton Komat, slovenski svobodni raziskovalec, pisec, scenarist, naravovarstvenik, je mož, ki je postal sinonim za naravo.

V svoji novi knjigi predstavlja temelje varne prihodnosti naroda, ki pravi, da so trije: zadostna površina rodovitne prsti, neoporečni viri žive vode in ohranjanje semen tradicionalnih sort kulturnih rastlin.

Glavni vzroki za ogrožanje prsti v Sloveniji so onesnaževanje in zastrupljanje tal, melioracije, regulacije rek, gradbeni posegi v prostor. Humus pa je vir življenja. Vsak bi moral imeti košček vrta.

Življenje na Zemlji je popolnoma odvisno od vode. Onesnaženje voda je splošen družbeni problem. In kaj naredimo mi kot posamezniki za manjše onesnaženje voda?

Semena potujejo skozi prostor in čas. Ko napoči primeren trenutek, vzcveti novo življenje. Semena, ki so jih vzgojili predniki, so rastline prilagojene našemu okolju in bi jih bilo potrebno ustrezno zaščititi. »Če bomo izgubili semena, bomo izgubili prehransko suverenost«, pravi avtor.


Sivec, Ivan

Lojze Slak

Ni ga Slovenca, ki ne bi poznal Lojzeta Slaka, virtuoza diatonične harmonike in pesmi V dolini tihi. Bil je preprost človek, odprt in domač, ki nam je pričaral dolenjsko pokrajino, pesnik tisočerih lepot, ki jih vsi nosimo v srcih, a smo jih odkrili šele ob poslušanju njegovih skladb.

Ivan Sivec je popisal njegovo življenjsko pot, od prvih korakov do smrti, od prvih pesmi na ustne orglice, na stričevi harmoniki, na zabavah in ohcetih, pa do edinstvenega izvajanja z diatonično harmoniko po Sloveniji, Evropi, Ameriki, Kanadi in Avstraliji. Ansambel Lojzeta Slaka je požel dosti nagrad in priznanj po vsem svetu. Prejemal je srebrne in zlate plošče in kasete, čaplje, lastovke peteline in slavčke. Najbolj ponosen je bil na diamantno ploščo, ki jo je prejel ob tridesetletnici delovanja ansambla – za tri milijone prodanih plošč in kaset. Slakovo glasbo, kot poseben slog v svetovni glasbeni produkciji, je nagradila tudi ameriška glasbena akademija. Slakov ansambel so spremljali Fantje s Praprotna od leta 1964. Lojze je bil avtor glasbe, priredb, pisal je besedila in jih tudi izvajal. Eden najtesnejših sodelavcev je bil Niko Zlobko, med avtorji besedil je najplodnejši Ivan Sivec. Ansambel naj bi v svojem repertoarju izvajal več kot 500 skladb.


Perlmutter, David

Zdravi možgani

Hipokrat, grški zdravnik in oče sodobne medicine, je v tretjem stoletju pred našim štetjem prvi povedal: »Vse bolezni se začnejo v črevesju«. V devetnajstem stoletju je nobelovec Ilja Mečnikov uvidel povezanost med človeško dolgoživostjo in zdravim ravnovesjem bakterij v telesu, s tem pa potrdil, da se »smrt začne v črevesju«.

Avtor pričujoče knjige je v svoji prejšnji knjigi Požgani možgani napisal, da sta ključna mehanizma, ki vodita k propadanju možganov, kronično vnetje in delovanje prostih radikalov. Tu se je osredotočil na povezavo med uživanjem ogljikovih hidratov in sladkorja z zdravjem možganov.

Zdravi možgani pa ponujajo nov pogled na te mehanizme in kako nanje vplivajo črevesne bakterije in splošno zdravje črevesja.

Hrana je najpomembnejši dejavnik povezan z našim zdravjem. Zato nam prikaže na kak način lahko ohranjamo naše zdravje:

  • z izborom živil, bogatih s probiotiki,
  • z uživanjem visokokakovostnih maščob,
  • s pitjem filtrirane vode,
  • s postom …

Jefferies, Dinah

Žena plantažnika čaja

»Zgodba o krivdi, izdaji in neizgovorjenih skrivnostih, ki je živo in očarljivo postavljena v obdobje koloniziranega Cejlona«. Takšen je kratek opis vsebine knjige mednarodne uspešnice avtorice Dinah Jefferies.

Mlada angleška žena pripotuje na Cejlon s parnikom polna pričakovanj, želja in hrepenenja po drugačnem življenju. Vse je novo in drugačno: navade, ljudje, način življenja, tudi mož je zadržan, in kot se izkaže, poln skrivnosti.

Laurence je vdovec. O prvi ženi se ne želi pogovarjati, še manj pa o otroku, ki je prav tako umrl. Kmalu tudi Gwen pričakuje naraščaj.

Sreča in veselje, ki jo prevzemata v pričakovanju otroka se po porodu sesuje. Mlada mati v trenutku sprejme odločitve, ki jo čustveno zaznamujejo in osamijo. Prežema jo krivda, preganja jo strah, razjeda jo hrepenenje. Kljub trpljenju molči. Bi bilo drugače, če bi poznala moževe skrivnosti?


Tucker, K. A.

Izgubiti v štirih sekundah

Avtorico Kathleen A. Tucker poznamo že iz njenih treh v slovenščino prevedenih romanov: Deset kratkih vdihov, kjer opisuje zgodbo dekleta, ki okreva po hudi prometni nesreči, ki jo povzroči pijan voznik, Ujet ob njej pa zgodbo povzročitelja te tragedije. Ena majhna laž je še ena privlačna ljubezenska zgodba izpod peresa kanadske pisateljice.

V novem romanu spremljamo zgodbo lastnika nočnega kluba Penny. Cain zaposluje dekleta, ki jih rešuje pred propadom, pred pastmi ulice. Pomaga jim finančno in tudi drugače. Drži se svojega pravila, da se ne zapleta s svojimi zaposlenimi. Dokler ne zaposli Charlie Rouke.

Tako kot lastnik kluba ima tudi Charlie svojo preteklost pred katero beži. Želi si samo čim hitreje zaslužiti čim več denarja in izginiti pred življenjem, ki ga živi. Svoje dvojno življenje skrbno skriva pred vsemi in se ne želi zapletati z lastnikom kluba ali se vanj celo zaljubiti. A resničnost jo dohiteva in le nekaj trenutkov je potrebnih, da izgubi vse.


Oliver, Lauren

Preden se poslovim

Za Samantho Kingston se dan, 12. februar, začne tako kot drugi dnevi. Od doma se odpravi s prijateljicami Lindsay, Ally, Elody. Na kupidov dan so vse štiri enako oblečene. Tako so želele. Peljale so se v avtomobilu in se pogovarjale o tem, koliko vrtnic bo katera prejela.

Zvečer so bile na zabavi pri enem od sošolcev. Druženje s prijatelji in fanti, pijača, napačne odločitve in pot domov z avtom v dežju. Vse mokre in premražene so se pričele pogovarjati o smrti. »Pravijo, da pred smrtjo vidiš svoje največje hite, najpomembnejše stvari, ki si jih naredil.« Nenadoma je avto zaneslo po mokri cesti in Sam umre v prometni nesreči.

Toda Samanthina duša ne zapusti tega sveta, namesto tega se Samantha vsako jutro znova zbudi. Svoj zadnji dan živi sedemkrat, preden spozna, da že z majhno spremembo na življenje drugih vpliva veliko bolj, kot si je lahko kdaj predstavljala.

Mednarodna mladinska uspešnica, po kateri je bil posnet film.


Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

Založba Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Sitik d.o.o. je izdala knjigo Jabolčni kis.
Pater Ašič je pripravljal jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki iz jabolk slovenskega izvora. Kisu je dodajal česen, orehe, čemaž, bezeg in med.
V knjigi najdemo recepte za pripravo kisa z različnimi zelišči, način priprave kisa, opis zelišč, čas nabiranja in način sušenja posamezne zeli. Prav tako je opisan namen uporabe zelišč in lastnosti kisa v vsakdanjem življenju za preprečevanje različnih bolezni. Za strokovno težo tega dela knjige je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan
Samostanski kuhar je dodal nekaj receptov, med drugimi tudi recept za pripravo sladoleda. Zgodovinski pogled na uporabo kisa je prispeval etnolog Janez Bogataj.
Delo in življenje cistercijanov spoznavamo tudi ob številnih fotografijah.
V Stični, kjer je deloval pater Simon Ašič, podjetje Sitik pripravlja jabolčni kis, tinkture, mazila, čajne mešanice po njegovih receptih.