Priporočene knjige

Kawakami, Hiromi

Aktovka

Nekega dne Tsukiko v bistroju na železniški postaji sreča svojega nekdanjega profesorja japonščine. Kljub starostni razliki treh desetletij kmalu ugotovita, da imata veliko skupnega, zato se začneta srečevati ob dobri hrani in sakeju. Tsukiko se kmalu zaljubi v svojega nekdanjega profesorja, le-ta pa ji čustva vrača. Njuna nenavadna ljubezenska zgodba se na koncu dopolni na nepričakovan način.


Gounelle, Laurent

Človek, ki je hotel biti srečen

Avtor knjige je nekaj dni pred vrnitvijo s počitnic na Baliju obiskal lokalnega zdravilca, saj je o njem slišal veliko dobrega. Zdravilec ga je pregledal in izgovoril stavek, na katerega ni bil pripravljen in mu je temeljito spremenil življenje: Zdravi ste, niste pa srečni. Po tem stavku, se mu je lastno življenje razkrilo v povsem novi luči in odločil se je, da se bo odpravil na največjo pustolovščino do sedaj – spoznavanja samega sebe – in ugotovil, da je sreča pravzaprav veliko preprostejša in veliko bolj na dosegu roke, kot si je kadar koli zamišljal.


Allnutt, Luke

Lastimo si nebo

Rob Coates ima vse. Čudovito ženo Anno, hišo, dobro službo in najdragocenejše od vsega – sina Jacka. Družinsko idilo pa prekine Jackova bolezen, tumor na možganih. Tradicionalna medicina staršema ne more obljubiti, da bo lahko ozdravila njunega sina, zato se oče odloči, da ga bo odpeljal na eksperimentalno zdravljenje v Prago, s čimer pa se ne strinja njegova žena, kar naposled pripelje do hudega razdora med parom. Lastimo si nebo je globok in ganljiv roman, ki prikaže resnično moč ljubezni in se bo dotaknil vsakogar, ki je kdaj utrpel izgubo ali doživel veliko ljubezen.


Coben, Harlan

Prevara

Moža Maye Burkett pred njenimi očmi umorijo z istim orožjem, s katerim je bila pred nekaj meseci umorjena njena sestra. Ko se mora dva tedna po pogrebu vrniti v službo, postavi v sobo svoje hčere elektronsko varuško. Na tisto, kar je nato videla ob pregledovanju posnetkov, je ni mogel pripraviti nihče – zagledala je svojega mrtvega moža, kako se igra z njuno hčerjo. V središču zgodbe je vprašanje, ali lahko verjamemo vsemu, kar vidimo z lastnimi očmi. Če želi odkriti skrivnost, se bo morala Maya najprej spopasti z najtemnejšimi skrivnostmi svoje preteklosti in se soočiti z resnico o svojem možu – in sebi.


Coben, Harlan

Pogrešam te

Detektivka Kat Donovan brska po priljubljeni strani za spletne zmenke, ko nenadoma zagleda znano sliko. Gre za njenega nekdanjega zaročenca Jeffa, ki jo je zapustil pred 18 leti, vendar nikoli ni razumela, kaj je bil vzrok za to. Nenadoma začuti, da je prišel čas, da zaključi to zgodbo in Jeffa končno povsem preboli, zato stopi v stik z njim. Vendar kmalu ugotovi, da se je zapletla v mreže zloveščega spletnega plenilca in ni prepričana, da je to Jeff, ki ga pozna. Da bi prišla na sled ugrabitelju, mora najprej pobrskati po svoji preteklosti, kar bo odprlo več starih ran, med drugim tudi vprašanje o smrti njenega očeta, ki nikoli ni bila pojasnjena.


Martin-Lugand, Agnès

Srečni ljudje berejo in pijejo kavo

Diane v prometni nesreči izgubi moža in hčerko. Še eno leto po tragičnem dogodku s težavo zapušča hišo, vse dneve poseda doma in se spominja srečnih trenutkov. Nikakor se ne more postaviti na noge, čeprav jo bližnji zelo spodbujajo k temu. Da bi pobegnila pred bližnjimi, ki jo preveč spominjajo na srečne trenutke njenega življenja, se preseli na Irsko. V irskem zakotju kupi hišo, v kateri želi v miru preboleti svojo izgubo. Vendar ji življenje takoj ob selitvi v novi dom postavi prvi izziv – najti skupni jezik s postavnim, a zelo neprijaznim sosedom, ki tujke v vasi sploh ni vesel.


Backman, Fredrik

Mi smo medvedi!

V Björnstadu, »mestu medvedov«, skupnost pomeni vse. Ko se mladi hokejisti uvrstijo na državno prvenstvo, vsi pričakujejo od njih zmago, ki bi mestu pomagala iz krize in jim prinesla boljšo prihodnost. Od ene tekme je torej odvisna prihodnost mladih hokejistov, njihovega kluba ter mesta in vseh njegovih prebivalcev. Vendar se neke noči po polfinalni zmagi ekipe vse spremeni. In to ne tako, kot so si prebivalci Björnstadta želeli, zato se jim začnejo porajati vprašanja o pomembnosti zmage ter o medsebojnih odnosih in kmalu ugotovijo, da nič več ne bo, kot je bilo pred usodno tekmo.


Paasilinna, Arto

Ladjar z lepimi stopali

Aulis Rävänder je ladjar in lastnik vlačilca. Je najsrečnejši človek na svetu, saj ima najboljšo službo na svetu ter najboljšo ženo. Vendar Aulis še ne, da njegova žena ni tako zadovoljna z življenjem na ladji, kot on. Ko mu Liisa pove, da ima ljubimca in bi se rada ločila, se Aulisu poruši svet. V trenutku obupa se odloči, da bo poklical številko za pomoč ljudem v stiski, vendar po pomoti vtipka številko salona za pedikuro. Ko spozna kozmetičarko Irene, se njegov klic izkaže za srečo v nesreči. Ko Irene ugotovi, kako lepa stopala ima Aulis, pa se zgodba začne odvijati v popolnoma drugi smeri, kot bi pričakovali.


Ware, Ruth

Igra laži

Nekega hladnega junijskega jutra ženska sprehaja svojega psa. Pes nenadoma podivja in še preden bi ga lahko ustavila, steče v vodo in zagrabi nekaj, kar se na prvi pogled zdi kot palica, vendar se izkaže, da gre za truplo. Kmalu za tem tri ženske prejmejo sporočilo, za katerega so upale, da ga nikoli ne bodo prejele. Piše samo: »Potrebujem te.« V romanu se razkrije zgodba štirih prijateljic, ki so v mladih letih igrale t. i. igro laži, katere namen je bil ljudi prepričati o resničnosti najbolj neverjetnih zgodb, igra pa je imela le eno pravilo, in sicer da si med seboj na lažejo. Toda njihova igra je imela resne posledice in zdaj jim grozi, da bo vsa resnica prišla na dan.


Dicker, Joël

Knjiga o Baltimorskih

Marcus Goldman išče navdih za svoj novi roman. Da bi mu pisanje lažje steklo, se odloči kupiti hišo v mirnem okolju na Floridi. Ko ugotovi, da je njegova nova soseda njegovo nekdanje dekle Alexandra, se Marcus začne spominjati mladosti in povezanosti treh bratrancev, dveh iz veje Baltimorskih in enega iz veje Montclarskih Baltimorov. Bratrance je vse od otroštva povezovala močna vez, ki se je skrhala pred veliko leti neke noči pred zahvalnim dnem. V romanu se prepletata razmišljanje odraslega Marcusa ter njegovi spomini na otroška leta, na koncu romana pa se odkrijejo skrivnosti, ki so bile dolga leta pozabljene.