Priporočene knjige

Karlovšek, Igor

Sodišče

Zakoten slovenski kraj, Jurklošter, postane prizorišče strelskega obračuna. Kljub trdnemu alibiju obtožijo računalničarja Petra Praha, saj naj bi prav on napeljeval k streljanju, za katerega obtožijo zapitega komunalnega delavca Draga Hrovata. Prah najame odvetnika Domna Dimca, ki je dober prijatelj tožilca, ki zastopa obtožbo v kazenskem postopku. Proces traja dvajset let in Peter Prah je kljub odvetnikovim naporom in kljub pomanjkanju dokazov obsojen. V tem času ga zapusti tudi družina in življenje se mu popolnoma spremeni.


Ng, Celeste

Prikriti plameni

Elena je priljubljena meščanka, lokalna novinarka in ima urejeno šestčlansko družino. Mia je skrivnostna umetnica, ki se s hčerjo Pearl neprestano seli iz kraja v kraj, nikjer pa ne ostaneta dolgo. Ko se Mia in Pearl preselita v mesto in najameta stanovanje, ki je v lasti Elene, nihče ne sluti, da bosta njuna svetova kmalu trčila, kar bo močno razburkalo do takrat brezmadežno in mirno življenje prebivalcev Shaker Heightsa.


Čeferin, Peter

Sodni dnevi

V Budvi najdejo truplo premožnega slovenskega poslovneža Karla Marona. Umora obtožijo  Maronovega precej mlajšega partnerja, Tomija Klajna, kateremu je v svoji oporoki malo pred smrtjo namenil velik del svojega premoženja, kar tožilstvo navaja kot prepričljiv dokaz njegove krivde. Edini, ki verjame v Tomijevo nedolžnost, je odvetnik Edvard Melik, ki se nemudoma popolnoma posveti primeru, saj bi rad čim prej dokazal Tomijevo nedolžnost ter vpletenost balkanske mafije.


Owens, Delia

Tam, kjer pojejo raki

Po tihem mestecu že leta krožijo govorice o skrivnostni ženski, Kyi, ki živi ob močvirju. Kya je leta živela sama v močvirju, vse dokler ni zahrepenela po bližini sočloveka. Ko spozna dva mladeniča iz mesta, se njeno življenje popolnoma spremeni. Končno zaživi povsem drugačno in bolj svobodno življenje, kar pa ne traja dolgo. Ko meščani najdejo truplo Chasa Andrewsa, za njegovo smrt osumijo prav njo.


Backman, Fredrik

Mi proti vam

Roman je nadaljevanje dela Mi smo Medvedi. Pripoveduje zgodbo o mesecih po groznih dogodkih, ki so v SPOMLADI pretresli MESTECE BJÖRNSTADT. Najboljši prijateljici Maya in Ana preživita poletje na skritem otoku, kjer poskušata pozabiti na dogodke preteklih mesecev. Medtem boj med ekipo Björndstadta in ekipo iz sosednjega mesta postane besen boj za denar, moč in preživetje. Ko se kmalu zatem se razkrije tudi najbolj varovana skrivnost igralca, je celotna skupnost prisiljena pokazati, za kaj se resnično želi zavzemati. Zgodba je močna upodobitev drobnih in presenetljivih odnosov majhnega mesta. To je zgodba o zvestobi, prijateljstvu in ljubezni.


Barreau, Nicolas

Kavarna malih čudežev

Eleanor Dealcourt je stara 25 let in je zaposlena kot asistentka na fakulteti. Rada bere, verjame v znake, boji se potovanj z letali, ne zaupa lepim moškim in je na skrivaj že več kot eno leto zaljubljena v svojega šefa. Ko nekega dne v stari babičini knjigi naleti na skrivnostni stavek Amor Vincit Omnia, se odloči, da bo naredila nekaj, kar je popolnoma neznačilno zanjo – z bančnega računa dvigne vse svoje prihranke in odpotuje v Benetke. Tam pa kmalu najde kavarno, v kateri so možni pravi mali čudeži.


Woods, Eva

Sto srečnih dni

Annie Hebden ima dolgočasno službo, sostanovalca, ki ji greni življenje, in je na splošno nezadovoljna s svojim življenjem. Nekega dne spozna ekscentrično dekle, Polly Leonard, ki je njeno popolno nasprotje, zaradi česar se je Annie sprva izogiba, a naposled se ženski zbližata. Polly, ki je zbolela za rakom, se odloči, da bo, preden umre, Annie naučila sreče, in sicer tako, da bo Annie sto dni vsak dan morala storiti nekaj, kar jo osrečuje. Tako Annie kmalu začne spoznavati, da je življenje lahko lepo, ugotovi pa tudi, da jo Polly potrebuje bolj, kot si je mislila.


Logan, T. M.

Laži

Joe Lynch živi srečno življenje. Ko nekega dne na cesti opazi ženin avto, se odloči, da se bo odpeljal za njo in jo presenetil. Joe sledi ženi v preddverje hotela, v katerem naj bi imela sestanek, kjer je priča ženinemu prepiru z moškim, za katerega se izkaže, da je mož njene najboljše prijateljice, Ben. Ker ga zanima, zakaj sta se srečala, Bena počaka v hotelski garaži, kjer se spreta. Med prepirom Joe Bena odrine, ta pa pade in nepremično obleži. Joe v paniki zapusti garažo, vendar se kasneje vrne, da bi preveril, ali je Ben v redu. Vendar so se za Benom izgubile vse sledi …


Jovanović, Dušan

Na stara leta sem vzljubil svojo mamo

Knjiga je žanrski hibrid eseja, avtobiografije in spominov. V njej se avtor posveča osebam, ki so bile oziroma so še danes pomemben del njegovega življenja – njegovi sodobniki, umetniški kolegi, kulturne in politične ikone, ljudje iz njegovega osebnega prostora. Knjiga sestavlja mozaik eseja, avtobiografije, spominov in vinjet, skozi branje katerih spoznamo raziskovalca, umetnika, ljubimca, prijatelja, očeta, dedka, literarno avtoriteto.


Hollis, Rachel

Punca, zbrihtaj se

Rachel Hollis je ustanoviteljica spletne strani o življenjskem slogu TheChicSite.com in izvršna direktorica lastne medijske družbe, ki je razvila ogromno spletno skupnost za izmenjavo nasvetov za boljše življenje. V svoji izzivajoči in navdihujoči knjigi razkrije dvajset laži in napačnih predstav, ki nam prepogosto preprečujejo, da živimo veselo in produktivno. Knjiga se posveča predvsem izboljševanju samopodobe in z jasnimi življenjskimi nasveti pokaže, kako pridobiti samozavest in odkriti v sebi močno in plemenito žensko, ki uspešno obvlada vse življenjske vloge.