Priporočene knjige

Jovanović, Dušan

Na stara leta sem vzljubil svojo mamo

Knjiga je žanrski hibrid eseja, avtobiografije in spominov. V njej se avtor posveča osebam, ki so bile oziroma so še danes pomemben del njegovega življenja – njegovi sodobniki, umetniški kolegi, kulturne in politične ikone, ljudje iz njegovega osebnega prostora. Knjiga sestavlja mozaik eseja, avtobiografije, spominov in vinjet, skozi branje katerih spoznamo raziskovalca, umetnika, ljubimca, prijatelja, očeta, dedka, literarno avtoriteto.


Hollis, Rachel

Punca, zbrihtaj se

Rachel Hollis je ustanoviteljica spletne strani o življenjskem slogu TheChicSite.com in izvršna direktorica lastne medijske družbe, ki je razvila ogromno spletno skupnost za izmenjavo nasvetov za boljše življenje. V svoji izzivajoči in navdihujoči knjigi razkrije dvajset laži in napačnih predstav, ki nam prepogosto preprečujejo, da živimo veselo in produktivno. Knjiga se posveča predvsem izboljševanju samopodobe in z jasnimi življenjskimi nasveti pokaže, kako pridobiti samozavest in odkriti v sebi močno in plemenito žensko, ki uspešno obvlada vse življenjske vloge.


McKeown, Patrick

Dober dih

Patrick Mckeown je svetovno priznani licencirani trener metode dihanja po Buteyku. Vrsto let je trpel zaradi astme. Ko se je naučil pravilnega dihanja, je astma postopoma izzvenela. Izboljšali sta se tudi njegovo splošno zdravje in počutje. To odkritje ga je spodbudilo k raziskovanju dihanja in njegovega vpliva na zdravje. V knjigi Dober dih je pojasnil številne koristi tehnike umirjenega dihanja: naspanost in spočitost, povečana sposobnost pomnjenja in učenja, zmanjšanje simptomov astme, okrepljen imunski sistem, boljša telesna pripravljenost, zmanjšanje tveganja za srčno-žilne bolezni, boljša prebava, izboljšana sposobnost koncentracije, manj glavobolov in migren itd.


Kondor, Vilmos

Budimpešta noir

V četrti Erzsébetváros najdejo umorjeno mlado prostitutko. S primerom se ne želi ukvarjati nihče, niti policija. Novinar Zsigmond Gordon se odloči, da bo na vsak način odkril resnico. Raziskovanje ga vodi globoko v svet politične korupcije, prostitucije in prepovedanih boksarskih obračunov. Gordonu vsak dan preti večja nevarnost, sam pa je vse bolj odločen, da bo ne glede na vse umoru prišel do dna.


Golob, Tadej

Leninov park

Roman je nadaljevanje Golobove uspešnice Jezero. V Leninovem parku v Ljubljani odkrijejo truplo ženske, ki je bila ustreljena v glavo. Naslednji dan na Metelkovi na enak način umorijo moškega. Taras Birsa mora odkriti, kaj se je zgodilo in ali sta umora povezana, pri čemer pa mu prav nič ne pomagajo aktualno politično okolje, osebne težave ter nevzdržna poletna vročina.


Zajc, Lenart

Američanka

Osrednja pripoved se odvija okrog manjšega ljubljanskega gledališča ter njegovih zaposlenih. Gledališče, ki ga vodi režiser Iztok, bi že propadlo, če mu ne bi pomagala sestra Ava, ki je uredila njegovo financiranje s strani ameriškega poslovneža. V zameno zaposlijo njegovo mlado ženo Jenny, ki ima za seboj neupelo karirero na Broadwayu. Kmalu se Iztok in Jenny zapleteta v romanco, njen mož pa v nesreči izgubi življenje. Istočasno se življenje v teatru še bolj zaplete, saj Ava teater vplete v nelegalno tihotapljenje umetnin iz Srbije v območje Schengna.


Cisneros, Sandra

Hiša v Ulici Mango

Hiša v Ulici Mango pripoveduje o odraščanju dekleta mehiškega rodu v ZDA, za katero je pisanje sredstvo za pobeg iz vsakdanjega življenja. Roman je kratek in sestavljen iz drobnih zgodbic, utrinkov iz življenja deklice Esperanze, njene družine, prijateljic, ki živijo na ulici Mango, in ki zajemajo čas od njenih zgodnjih najstniških let do samostojnosti. Roman je slikovita, avtentična in tudi družbenokritična slika življenja neke skupnosti. Po avtoričinih besedah gre za »prijazne zgodbice za utrujene ljudi, ki so očitno očarale izjemno široko občinstvo različnih narodnosti in vseh starosti«.


Coelho, Paulo

Hipi

Paulo Coelho v tem romanu opisuje svoje bogate osebne življenjske izkušnje. Povadal nam bo zgodbo o mladem, dolgolasem hipiju, ki želi postati pisatelj, zato se odpravi na potovanje po svetu, da bi bolje spoznal sebe. V središču Amsterdama spozna Nizozemko Karlo, ki ga prepriča, da se ji pridruži na njenem potovanju in skupaj prepotujeta Evropo in Srednjo Azijo s poceni avtobusom. Paulo in Karla se na skupni poti zaljubita, kar spremeni njuni življenji in vodi do odločitev, ki bodo vplivale na njuno življenje.


Jansson, Susanne

Skrivnostno barje

Mlada biologinja Nathalie pride v Mossmarken, da bi za svojo doktorsko disertacijo raziskovala v opustelo barje Mossmarken. Med ljudmi se širijo govorice, da naj bi v barju izginjali ljudje. Ko Nathalie v barju najde nezavestnega moškega, se začne policijska preiskava, tekom katere se izkaže, da je Nathalie pravzaprav domačinka, ki se je odselila pred veliko leti, ko se je zgodilo nekaj grozljivega. Preiskovati začne svojo preteklost in kmalu pride do presenetljivih odkritij.


Steadman, Catherine

Nekaj je v vodi

Erin in Mark sta mlad par z bleščečo prihodnostjo. Erin je ustvarjalka dokumentarnih filmov, Mark pa uspešen bančnik. V njunem na videz popolnem življenju se prve razpoke pokažejo nekaj tednov pred poroko, ko Mark ostane brez službe. Pa vendar sta odločena, da bo vse v redu in si rezervirata sanjske medene tedne na Bora Bori. Mark, ki je navdušen potapljač, prepriča Erin, da se mu pridruži. Erin se le s težavo pridruži svojemu možu, vendar jo le-ta prepriča, da bo vse v redu in tako tudi je … vse dokler v vodi ne najdeta nečesa, kar bo za vedno spremenilo njuni življenji in ogrozilo vse, kar jima je ljubo.