Priporočena knjiga

Lorenčič, Danaja

Nepopolna

Avtorica v knjigi opiše svojo izkušnjo s perfekcionizmom in poudari, da kljub temu, da  to besedo mnogi povezujejo z nečim pozitivnim, je perfekcionizem lahko lastnost, ki človeka izredno bremeni na vseh področjih življenja, saj: »mnogi delodajalci od zaposlenih zahtevajo popolne rezultate, učitelji in starši velikokrat nagrajujejo perfekcionistična vedenja, na družabnih omrežjih pa so najbolj občudovani tisti, ki živijo in so videti popolno, zato ni presenetljivo, da večina ljudi perfekcionizma nima za motnjo, ampak kompetenco, ki jo moramo odkriti in razvijati, da bi bili uspešni.«

Avtorica je knjigo razdelila na poglavja, v katerih  opisuje vplive perfekcionizma glede na življenjske vloge, v katerih se je znašla: na ljubezenski odnos, na delo, pri gospodinjskih opravilih, v vlogi matere in hčere. Svoj zapis je dodal tudi Danajin partner, dodala pa je še poglavje za starše, v katerem svetuje, kako v otroku privzgojiti zdrav odnos do nepopolnosti.

Knjiga ni priročnik, ampak  gre bolj za zapis razmišljanj osebe, ki jo ta težnja po popolnosti bremeni na praktično vsakem koraku življenja. Avtorica je poleg osebne zgodbe dodala še  spoznanja in ugotovitve, do katerih se je dokopala kot novinarka in pomočjo psihoterapije. V njej so tudi primeri in nekaj napotkov, kako ublažiti in kako prepoznati perfekcionizem pri sebi in poskrbeti, da ne vpliva na naše odnose.