Dan slovenskih splošnih knjižnic – 20. november

Predstavitev gostov

Jelka Pšajd

Kot etnologinja proučuje nematerialno in materialno kulturo preteklega načina prazničnega in vsakdanjega življenja v Pomurju. Zbira nematerialno dediščino (pripovedke, vraže, različna znanja, šege, »grde besede« …) ter raziskuje, zbira in zapisuje življenjske zgodbe Prekmurcev, Štajercev in Porabcev.

Tatjana Bogdan

Tatjana Bogdan se že 25 let ukvarja z ljubiteljsko kulturo. Je predsednica kulturnega društva Lendava, tajnica kulturnega društva Zarja Gaberje, strokovna mentorica prekmurske folklorne skupine VDC Lendava. Za njo so številna potovanja po svetu, z večjih poti pa rada pripravi potopisna predavanja. Napisala je knjigo z naslovom Življenje mojih babic.

Lajos Bence

Lajos Bence je z nagrado József Attila nagrajeni pesnik, pisatelj, publicist, urednik. Za njegovo vsestransko dejavnost sta značilni predvsem pesniška pot ter znanstveno-raziskovalno delo. V svoji najnovejši knjigi prvič objavlja svoja kratka prozna besedila. Knjigo je izdal Zavod za kulturo madžarske narodnosti. Nekaj del Lajosa Benceja lahko poslušate tukaj.

Péter Pál

Je lendavski pesnik, deklamator, pevec, trenutno študent dramske igre v Káposváru. Pri šestnajstih letih je izdal svojo prvo pesniško zbirko. Je večkratni nagrajenec Literarnega tekmovanja Sándor Szúnyogh, prejemnik nagrade Józsefa Attile, nagrade Kaleidoszkóp ter mladinske nagrade Radnóti.

Jelka Pšajd

Debeli sneg je düno

Tatjana Bogdan

Božično-novoletno križarjenje z ladjo MSC Opera

Lajos Bence

kratki zgodbi

Norčavi človek, interpretacija: Kristina Szőke, prevedel Béla Szomi Kralj (Miska bátyám és Örzse mama)

  Marikanéni, interpretacija: Boglárka Király, prevedel Béla Szomi Kralj (Marika néni)  

Péter Pál

Melengető

O splošnih knjižnicah