Priporočena knjiga

Alexander, Natasha

Mandale na kamnih

Ali obstaja simbol, ki označuje vse v tem vesolju? Simbol, ki lahko predstavlja vsako religijo, vsako osebo, vsako bitje? Obstaja, in njegovo ime je mandala. Razkošen prikaz kroga, ki se razprostira okoli središča, je le površen opis, ki se skriva za besedo mandala. Mandale imajo velik duhovni pomen v indijskih religijah.

Avtorica navdihujočih vzorcev za poslikave, Natasha Alexander, se je z risanjem mandal srečala med zdravljenjem raka. Med ustvarjanjem mandal preide v stanje globoke in pomirjujoče meditacije, ki človeka povsem prevzame, nekaj kar se nas dotakne globoko v našem jazu.

»Mandale lahko vidimo vsepovsod: v oblikah galaksij, školjkah, rožah, pajčevini, človeški arhitekturi, itd. Kadar ustvarjamo mandale, navadno začnemo v sredini in se, v nizu zapletenih in pogosto geometrijskih vzorcev, postopoma pomikamo navzven« nam pojasni avtorica.

V nadaljevanju nam predstavi osnovne skice, ki prikazujejo osnovne vzorce v knjigi. Seznani nas z izbiro kamnov (na katere sama riše), s potrebnim orodjem in potrebščinami ter nam prikaže proces izdelave slikanja mandal na kamne.

Barve igrajo pomembno vlogo v našem življenju. Če poznamo njihove osnove in pomene, lahko z njimi dosežemo določene učinke ali pa izzovemo določene odzive.