Priporočena knjiga

Jabolčni kis v ljudskem zdravilstvu in kulinariki s patrom Simonom Ašičem

Založba Društvo Mohorjeva družba in Celjska Mohorjeva družba v sodelovanju s Sitik d.o.o. je izdala knjigo Jabolčni kis.
Pater Ašič je pripravljal jabolčni kis in različne vrste kisa z dodatki iz jabolk slovenskega izvora. Kisu je dodajal česen, orehe, čemaž, bezeg in med.
V knjigi najdemo recepte za pripravo kisa z različnimi zelišči, način priprave kisa, opis zelišč, čas nabiranja in način sušenja posamezne zeli. Prav tako je opisan namen uporabe zelišč in lastnosti kisa v vsakdanjem življenju za preprečevanje različnih bolezni. Za strokovno težo tega dela knjige je poskrbela magistra farmacije Barbara Kozan
Samostanski kuhar je dodal nekaj receptov, med drugimi tudi recept za pripravo sladoleda. Zgodovinski pogled na uporabo kisa je prispeval etnolog Janez Bogataj.
Delo in življenje cistercijanov spoznavamo tudi ob številnih fotografijah.
V Stični, kjer je deloval pater Simon Ašič, podjetje Sitik pripravlja jabolčni kis, tinkture, mazila, čajne mešanice po njegovih receptih.