Priporočena knjiga

Iweala, Uzodinma

Zveri brez domovine

Uzodinme Iweale v prvoosebni pripovedi razgali življenje otroka vojaka v zahodnoafriški državi, pahnjeni v državljansko vojno. Ko protagonista Aguja zajamejo gverilski borci, njegov brezskrbni otroški vsakdan, ki ga sestavljajo družina, prijatelji, šola in cerkev, brutalno izrinejo iz spomina nepredstavljivo nasilje, strah, lakota in postopno izgubljanje identitete. Agu o vojnih grozodejstvih, ki jih doživi ali povzroča tudi sam, pripoveduje z boleče iskrenim, otroškim, izvirnim glasom.

Za roman, ki ga je leta 2015 scenarist in režiser Cary Joji Fukunaga predelal še v filmsko različico, je Ameriška akademija za umetnost in književnost podelila nagrado Sue Kaufman za prvenec, Los Angeles Times nagrado Arta Seidenbauma za prvenec, Newyorška javna knjižnica nagrado Young Lions za leto 2006. Prejel je tudi nagrado Johna Llewellyna Rhysa, literarna revija Granta pa ga je uvrstila na seznam najboljših dvajsetih mladih ameriških romanopiscev.

Jasna Lasja je v Dnevniku zapisala: »Roman o dosledni nesmiselnosti vojne, katere koli, ki priča ne le o tem, da so v njej žrtve vsi in da bodo preživeli žrtve še dolgo po tistem, ko je več ne bo, temveč predvsem o na najbolj grozovit način zlorabljenem otroštvu, o nepredstavljivo globoki rani, ki se ne bo nikoli zacelila.«