Priporočena knjiga

Afshar, Tessa

Pravi zaklad

Pravi zaklad je ljubezenska zgodba, ki se odvija na perzijskem dvoru in opisuje boj za Jeruzalem, boj za kraljevo življenje in boj za Sarin in Darejev zakon, ki je krhek že od samega začetka.
Sčasoma je Sara svojega moža vzljubila, a moževa ljubezen se ji je zdela nedosegljiva. Darej pa še vedno dvomi o svoji ženi. Sara pomaga bratrancu Nehemiju pri prizadevanjih za obnovo jeruzalemskega obzidja. Tudi Darej mora pri teh prizadevanjih sodelovati, zato se skupaj podata na pot v domovino ljudstva Darejeve matere.
V prvem delu, v romanu Zaklad spominov, spoznamo judinjo Saro, ki govori več jezikov, vodi zahtevne poslovne knjige, piše na pergamentne zvitke in glinene ploščice, razvozlava velike skrivnosti. Živi in dela v moškem svetu. Je glavna kraljičina pisarka. Kraljica jo poroči s kraljevim sorodnikom Darejem.
Roman temelji na resničnih dogodkih iz Svetega pisma kot tudi na zgodovinskih dejstvih. Izgradnja zidu (Zid objokovanja) sega v leto 37 pr. n. št., ko se je kralj Herod odločil razširiti prostor okrog drugega templja, takrat centra judovskega čaščenja, ter je okrog njega zgradil štiri stene.