Priporočena knjiga

Johnston, David Cay

Donald Trump

Pulitzerjev nagrajenec, raziskovalni novinar, predavatelj na fakulteti Univerze Syracuse David Cay Johnston je napisal knjigo o predsedniku Združenih držav.
Trumpu je sledil celih trideset let. Spremljal je njegovo poslovno pot in ga intervjuval. Ob Trumpovi najavi, da se bo potegoval za republikansko nominacijo na volitvah 2016, je bil eden redkih novinarjev, ki je verjel, da tokrat misli resno. Namen knjige je, da javnost izve več kot je Trump pripravljen povedati o sebi. Sam sebe prikazuje kot sodobnega kralja Midasa. Dobro je preučil tudi novinarska pravila in navade, da jih lahko dobro izkorišča sebi v prid.
Trumpovi predniki so živeli v Nemčiji. Njegov praded Friedrich je bil začetnik družinske tradicije materialnega uspeha in hlepenja po večjem bogastvu.
Trump se je postavljal z gradnjo veličastnih stavb, poslovno kariero si je gradil tudi z vstopom v svet profesionalnega nogometa. Je lastnik igralnic, zapletal se je s sumljivimi ljudmi, potvarjal resnico o svojem premoženju.
Pred nami je neolepšan portret demagoga, ki zna očarati, ki hoče biti oboževan, ki ima o sebi odlično mnenje, a kot poudarja avtor knjige, v resnici ne premore niti trohice introspekcije in nima znanja niti želje po znanju o področjih, za katere je pristojen in odgovoren.