Razstava: Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita

Knjižnica – Kulturni center Lendava

vas vabi na otvoritev razstave z naslovom

Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita,

ki bo v torek, 9. 7. 2024, ob 11. uri v čitalnici knjižnice.

Govornik bo veleposlanik Jiří Kuděla.

 

Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita

Razstava "Življenjska zgodba Františka Vladimirja Foita" na devetih panojih pripoveduje izjemno zanimivo življenjsko zgodbo akademskega češkega kiparja Foita in njegove žene Irene, ki je bila polna dogodivščin in nepričakovanih preobratov, ter osvetljuje okoliščine njunega prihoda v Velenje, kjer se je njegova življenjska pot nesrečno končala.
Foit, kipar in popotnik, je eden tistih Čehov, ki so pomembno zaznamovali slovensko kulturno zgodovino.
Foitovo veliko navdušenje nad afriško umetnostjo, ki ga je očarala že med študijem, ga je pripeljalo do potovanja v Afriko. Potovanje je omogočila Karlova univerza, saj je soustanovitelj Hrdličkovega muzeja izrazil zanimanje za doprsne kipe Afričanov, s katerimi bi dopolnil muzejske zbirke. František Foit se je v Afriko odpravil še drugič, takrat ga je spremljala žena Irena. Drugo potovanje, ki naj bi trajalo eno leto, se je zaradi takratnih družbenih in političnih razmer v Afriki in na Češkoslovaškem podaljšalo za 23 let.
Razstava predstavlja njuno bivanje v Afriki, približuje Františka Foita kot umetnika, raziskovalca in profesorja ter opisuje okoliščine leta 1968 kot prelomnico v češkoslovaški zgodovini. Dogodki leta 1968 so močno zaznamovali tudi življenje zakoncev Foit, ki sta se leta 1971 zaradi prepovedi vrnitve na Češkoslovaško naselila v Velenju, kjer sta velik del gradiva in dokumentacije, ki sta jo zbrala v Afriki, podarila Muzeju Velenje.
Zbirka Františka Foita, ena najpomembnejših afriških zbirk na slovenskih tleh, je bila po mnenju strokovnjakov v tistem času ena največjih v Srednji Evropi. Prvič na ogled je bila postavljena že leta 1971 in je danes del stalne razstava na Velenjskem gradu.
Idejo za razstavo je zasnoval veleposlanik Češke republike v Ljubljani Juraj Chmiel, avtorji razstave pa so zaposleni na veleposlaništvu skupaj s kustosinjo Muzeja Velenje Tanjo Verboten, ki je zagotovila vso potrebno gradivo. Prevod v slovenščino je opravila Ksenija Mravlja, grafično oblikovala Tereza Tejklová. Razstavo je financiralo Ministrstvo za zunanje zadeve Češke republike.