Csilla Tomka

Csilla Tomka, grafična oblikovalka ter vizualna umetnica, ki se je rodila v Čakovcu in odraščala v Lendavi, spada k skupini mladih likovnih umetnikov, ki izhajajo iz kolonije LindArt in ki so v veliko primerih nadaljevali izobraževanje v tej smeri.

Osnovno šolo je obiskovala v domačem kraju ter šolanje nadaljevala – skupaj z nekaterimi iz njene generacije (Baumgartner, Časar, Orban P.) – v Železni županiji, na Gimnaziji in umetniški strokovni srednji šoli v Sombotelu, na smeri grafika in grafično oblikovanje, kjer jo je Ferenc Massi, slikar ter grafik, učitelj risanja ter reproduktivne grafike uvedel v svet sodobnih umetniških praks. Od takrat ga ima za svojega vzornika.

Po uspešni maturi je leta 2000 bila sprejeta na Madžarsko akademijo likovnih umetnosti (Magyar Képzőművészeti Egyetem), smer grafično oblikovanje, kjer je diplomirala leta 2006.

Po zaključeni fakulteti je nekaj let delala v grafičnih studijih in oglaševalskih agencijah ter se nato odločila za samostojno pot. Trenutno dela v Budimpešti kot samostojna grafična oblikovalka. Njen najljubši žanr je oblikovanje embalaže ter zunanje podobe.

Mlada umetnica z diplomo iz grafičnega oblikovanja se počuti domače tudi na ostalih področjih vizualnih umetnosti, preizkusila je že vse smeri likovne umetnosti, pogosto pa poseže po izraznih pripomočkih fotografske umetnosti tako, da izkorišča tehnične možnosti reprodukcije fotografske umetnosti, reproduktivne grafike ter monotipije.

Na mednarodnih kolonijah LindArt, ki so jih začeli prirejati leta 1995 v Galeriji-Muzeju Lendava, katerih cilj je namenjen postopnemu razvoju mlajše generacije umetnikov, se je približala odločitvi, da bo nadaljevalka  lendavske likovnoumetniške tradicije, tako da bo šla po poti znanih domačih kiparjev (György Zala, Ferenc Király) ter slikarsko-grafične generacije (Zoltán Gábor, Štefan Galič itd.). Na nadaljevanjih te kolonije, LindArtih s koncepcijo co-operate (so-deluj, működj-együtt), organiziranih od leta 2007 naprej, ki so v ospredje postavljali skupno ustvarjanje ter sodelovanje, je pridobila tudi dragocene izkušnje. Z bogatimi izkušnjami, pridobljenimi v času šolanja, je najprej preizkušala možnosti za preboj v fotografiji. Njeno razstavo bogatih arhitekturnih spomenikov in arhitekture Lendave si je lahko ogledala tudi domača publika. Kot skoraj stalna udeleženka kolonije LindArt bi svoja dela, ki so se nabrala tekom let in jih je ustvarila bodisi sama ali v paru in temeljijo na zelo zavestno grajenih, dalje razvijanih motivih in temah ter reprodukcije umetniške oblike in tipografskih znakov ter tiskov želela predstaviti na veliki razstavi.

Zadnja sprememba: 19. 03. 2019 14:16:36