János Czimmermann Toplák

Rodil se je v avtrijskem Frieschachu, kjer so delali njegovi starši. Leta 1973 se je vpisal na Srednjo šolo umetnostne obrti v Zagrebu, smer oblikovalec. Nekaj časa je bil zaposlen pri založbi Pomurski tisk v Murski Soboti, nato pa se je preselil v Ljubljano. Njegov nemirni duh pa ga je gnal še dlje, vse do Berlina, kjer trenutno tudi živi in ustvarja.

Njegovo pisateljsko pot zaznamujeta dve zbirki, izdani v Prekmurju: zbirka pesmi in potopisni roman po Kanadi. Njegov pisateljski odnos lahko najbolje označimo s pojmoma »naenkrat in veliko«. Je »vražji otrok« prekmurske madžarske književnosti, ki ni sposoben in niti ne želi odrasti. Pesmi njegove prve zbirke z naslovom Flagelláns énekeskönyv (1991) so v celoti nastale v znaku avantgarde. Njegovo prvo knjigo je kritika ugodno sprejela, izpostavila je nov način pesniškega govora, ki ga je ustvaril pesnik, in ki ima korenine v njegovem drugačnem pogledu na svet. O pesniškem govoru ne govorimo slučajno, saj se niti lirsko-poetski elementi ne podrejajo tradicionalnim pravilom pisanja pesmi, temveč bolj opuščanju tradicije. Za ta poseben pesniški odnos je bolj značilno avantgardno, transavantgardno in s provokativnimi gledališkimi kreacijami dadaistov prežeto pisateljevo »obnašanje«, ki je takšno kot obnašanje, ki je značilno tudi za na meji kasnejših izmov (simbolizem, impesionizem itd.) klasicizirane zahodnjake (nyugatosok). C. Toplak ne preizkuša vlog, temveč želi malomeščanski odnos umestiti v meščansko okolje. To pesniško prakso je kasneje a svojih daljših pesmih, pesniških besedilih, poetičnih poskusih, v delu z naslovom Merzek uporabil tudi v praksi. Lasten potopis, ki se po nepravilnih ovinkih spušča v duhovne dogodivščine, je izdal leta 2003 z naslovom Szentimentális utazásom a kanadai On(l)tárijóba [Moje sentimentalno potovanje v On(l)tario]. V njem kot nauk obiska izseljenih sorodnikov doda opazko glede ljudi, ki so našli materialno in splošno blaginjo, a so obenem ostali brez korenin in brez potrebe po duhovnih dobrinah. Njegov več kot nekaj tisoč strani obsegajoč neizdan dokumantativn dnevnik ter njegovi eseji in fiktivna proza z življenjepisno vsebino se sprašujejo o vsakdanjiku zahodnoevropske liberalne inteligence, o njenih navadah, napetih protislovjih med vsakdanjikom in umetniškim načinom življenja ter o smislu umetništva. Ob mileniju z ženo živi v Berlinu. Piše dnevike, študije, prej pa se je preizkusil tudi kot slikar.

Vir:

  • Lajos BENCE, 1996: C. Toplák János. V: Írott szóval a megmaradásért. Győr: Hazánk; Lendava: Zavod za kulturo madžarske narodnosti.

Zadnja sprememba: 18. 11. 2015 15:25:52